FOTO: null

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija najavio je da će Republika Srpska u ponedjeljak, 9. marta, emitovati dugoročne obveznice u iznosu od 60 miliona KM.

Ministar finansija poručuje da ništa što je budžetom planirano nije ugroženo. Opozicija odgovara - prijeti nam finansijski kolaps.

Republika Srpska će od sutra biti zaduženija za šezdeset miliona maraka.

U tom iznosu Vlada će na banjalučkoj berzi emitovati dugoročne obveznice. Novi krug zaduženja stiže u vrijeme kada je misija MMF-a otkazala posjetu BiH.

Nema ni ruskog kredita, a kako sada stvari stoje neće ga ni biti. Prodaja komercijalnih zapisa i obveznica za sada je jedini izlaz. Ukoliko vlast ne obezbjedi adekvatan kreditni aranžman, dobro upućeni tvrde da će se potpuni finansijski kolaps desiti već početkom ljeta. Tako ne misle i oni koji upravljaju finansijama Republike Srpske.

Zaduženje od 60 miliona je samo dio obaveza budžeta koje u ovom trenutku iznose više od 150 miliona maraka. Budžetske rupe, tačnije, razlika od 550 miliona između projektovanog budžeta i domaćih prihoda mora da se pokrije. Posezanje za kreditima za opozicuju jasan je dokaz da Vlada nema plan kako da održi likvidnost budžeta.

Obveznice od 60 miliona maraka će kupovati banke, ili privredni subjekti koji imaju novca. U praksi to znači direktan udar na domaću privredu.

Dugoročno zaduženje, a kratkoročno gašenje požara. Godišnji deficit u Republici Srpskoj iznosi 25 odsto. Pojednostavljeno, jednu četvrtinu godine Srpska živi od kredita.

Ipak, i uprkos tome, ministar Zoran Tegeltija uvjerava kako je sve pod kontrolom uzdajući se i dalje u ruske pare. Razlika je samo sto sada spominje veliki kredit a mali je, izgleda otpisan. Očigledno je i to da će naredni mjeseci za Vladu biti teški, jer novca nema.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )