FOTO: null

Gradska boračka organizacija Bijeljine obilježiće sutra Dan sjećanja na 33 borca Vojske Republike Srpske koji su 21. aprila 1993. godine poginuli na lokaciji Banj Brda na planini Majevici i sve poginule i umrle borce sa područja Tuzle.

Nekadašnji ratni komandant Dragan Mrkajić rekao je na konferenciji za novinare da je u ovom zločinačkom muslimanskom napadu na Vaskr 1993. godine šest boraca masakrirano, a dvojici su odrubljene glave koje nikada nisu pronađene. 

"Niko nije odgovarao za ovaj monstruozni zločin", ponovio je Mrkajić najčešće ponavljanu posljeratnu činjenicu kada je riječ o srpskim žrtvama stardalim u ratu 1992/95. godine u BiH. 

"Nažalost, Tužilaštvo i Sud BiH muslimanske zločince oslobađa ili dobijaju minimalne kazne, dok se Srbima izriču maksimalne kazne", rekao je Mrkajić. 

Na konferenciji za novinare u Gradskoj boračkoj organizaciji Bijeljina nekadašnji ratni komandant Borivoje Đokić rekao je da su srpski borci poginuli na srpskoj teritoriji, braneći svoju zemlju i svoj narod, a u zločinačkom napadu ranjena su 32 borca, dok ih je 10 zarobljeno. 

On je podsjetio da je Druga majevička brigada bila sastavljana od boraca sa pet predratnih opština, Tuzle, Kalesije, Bijeljine, Lopara i Ugljevika, brigada je imala 2.500 boraca od kojih su 404 borca položila živote u stvaranju i odbrani Republike Srpske, a tokom rata ranjeno je 925 boraca. 

Predsjednik Gradske boračke organizacijer Bijeljina Miodrag Stevanović najavio je da će ovaj značajan datum iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata biti obilježen sutra odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na spomenik koji je prošle godine podignut na Gradskom groblju u Pučilama u 12.00 časova. 

Na spomeniku su uklesana imena 33 pripadnika Druge majevičke brigade koji su ubijeni na Vaskrs 1993. godine na Banj Brdu i imena 253 poginula borca sa područja Majevice i Tuzle.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )