FOTO: InfoBijeljina

BIJELJINA - Narodna biblioteka "Filip Višnjić" u Bijeljini organizovala je danas 10. Susrete mladih pjesnika sa tromeđe Srbije, Hrvatske i Republike Srpske "Na Filipovim stazama", koji su okupili 13 stvaralaca.

Nedeljko Terzić, književnik iz Sremske Mitrovice koji dvije decenije vodi književne radionice, rekao je novinarima da će mladi pjesnici iz Bijeljine, Sremske Mitrovice i Vukovara stvarati o ljubavi, jer je ona veza koja će zauvijek održati ljude.

"Deca su dobri sagovornici o svakoj temi i kroz svoje stvaralaštvo oni otkrivaju odraslima suštinu problema koji tište društvo", objasnio je Terzić.

Danijela Atlagić, profesor srpskog jezika u srednjoj školi u Vukovaru, rekla je da je za njih u Hrvatskoj, koji su u specifičnom položaju, važno da se povežu sa školama i drugim institucijama u Srbiji i Republici Srpskoj da bi djeca mogla njeguju lijepu riječ i maternji jezik.

Ona je dodala da djeca u Vukovaru pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

"Granice su nešto veštačko i važno je da to deca shvate već u najranijoj dobi, da se povežu i zanemare neke druge stvari koje im odrasli nameću", poručila je Atlagićeva.

Direktor biblioteke u Sremskom Mitrovici Rajko Sekulić rekao je novinarima da je decenija pjesničkih sureta u Bijeljini već odgojila generacije uspješnih stvaralaca u kulturi i ukazao da odrasli treba da budu vodilje mladima na pravom putu kroz život.

Direktor Narodne biblioteke "Filip Višnjić" u Bijeljini Jovan Cvjetković rekao je novinarima da je cilj pjesničkih susreta njegovanje lijepe riječi i stvaranje mogućnosti da mladi talenti u budućnosti postanu dobri pisci i dobri ljudi prije svega.

pesnici bijeljina

"Učimo mlade da je važno da mnogo čitaju i da ulažu u sebe, u svoj intelektualni razvoj", naveo je Cvjetković i dodao da su članovi pjesničkih radionica proteklih godina osvojili više od 200 nagrada na raznim međunarodnim takmičenjima.

On je najavio izlazak zbornika pjesama koje će nastati na jubilarnim suretima mladih autora pod naslovom "Sjaj u oku zvijezde".

Jubilarni 10. Susreti mladih pjesnika sa tromeđe Srbije, Hrvatske i Republike Srpske "Na Filipovim stazama" održavaju se u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" i dio su manifestacije "Višnjićevi dani" u Bijeljini, sa tradicijom od 26 godina, koji će svečano biti otvoreni u ponedjeljak, 4. novembra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )