FOTO: InfoBijeljina

Dom naroda parlamenta BiH danas će razmatrati izmjene Zakona o akcizama, međutim juče nije bilo poznato kako će delegati glasati o ovom prijedlogu, čijim usvajanjem bi cijene goriva bile niže za najmanje 0,30 KM.

Iz nekoliko nezvaničnih razgovora može se zaključiti da podrške ovom prijedlogu zakona neće biti, a obrazloženje će biti da se takav zakon ne može usvajati bez analize, koju treba da urade institucije BiH, prije svega Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
 
Ono što je zanimljivo jeste da su na sjednicu Doma naroda parlamenta BiH, između ostalih, pozvani entitetski premijeri, ministri finansija kao i predstavnici Upravnog odbora UIO BiH.
 
"Očekujemo da ćemo dobiti odogovore na neka pitanja koje i te kako moraju postaviti. Dobro je razmišljati kako na racionalan način smanjiti bar djelimično cijenu naftnih derivata, ali moramo dobiti odgovore koji nam nedostaju. Nikada do sada se nije dešavalo da prođu zakoni iz ove oblasti, a iza kojih nije stajao Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Drugo, nemoguće je usvojiti zakone iza kojih ne stoje entitetske vlade", rekla je Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda parlamenta BiH.
 
Ona naglašava da je posebno nevjerovatno da se takav zakon predlaže kada nema budžeta institucija BiH za ovu godinu niti fiskalnog okvira te da se po pitanju finansija uopšte ne zna kako se ova zemlja kreće.
 
Sudeći po objavljenom dnevnom redu, na sjednici Doma naroda parlamenta BiH biće samo riječi o izmjenama Zakona o akcizama, ali ne i o izmjenama Zakona o PDV-u, koji je takođe usvojen na prošloj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH.
 
Na temu eventualnog glasanja na današnjoj sjednici Doma naroda parlamenta BiH niko nije bio raspoložen za ragovor, međutim može se zaključiti da prijedlog o ukidanju akciza gotovo je izvjesno neće proći.
 
"To se ne može uraditi bez analize i ad hok, ali vidjećemo šta će na kraju biti. Klubovi će imati sastanke uoči same sjednice i tada će biti donesena konačna odluka o tome", ispričao nam je jedan od delegata u Domu naroda parlamenta BiH.
 
Inače, odmah nakon što je u Predstavničkom domu usvojen zakon kojim se suspenduju akcize na naftu i naftne derivate, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je da se to ne može raditi na taj način, dok je umjesto SDS-ovog prijedloga izmjena Zakona o PDV-u, kojim se smanjuje stopa na pet odsto na životne namirnice, predložio da ta stopa bude nula.
 
Takođe, istakao je da će o tome biti govora o Narodnoj skupštini Republike Srpske pa tek onda u parlamentu BiH. 
 
"SDS nema ništa protiv da se naš prijedlog stope PDV-a na osnovne životne namirnice od pet odsto dodatno smanji na nula i pozivamo SNSD da ne gubimo vrijeme, nego da već sutra na sjednici Doma naroda ulože amandman na naš usvojeni zakon. Mi smo spremni podržati amandman jer je naš provobitni prijedlog, koji datira još iz 2014. godine, bio da osnovne životne namjernice, hrana za djecu i sjemena budu oslobođeni PDV-a", rekao je juče Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.
 
On je takođe istakao da se mora utvrditi gdje je završio sav novac koji je dosad prikupljen od akciza na gorivo, a koji je trebalo da bude namijenjen za gradnju auto-puteva.
 
"Prava analiza o načinu trošenja ogromne količine novca koji je dosad prikupljen od akciza nikada nije urađena i neophodno je da se u institucijama otvori rasprava gdje je novac završio", rekao je Šarović, ističuči da o tome treba da raspravljaju Predstavnički dom parlamenta BiH i Narodna skupština Republike Srpske.
 
Kada je riječ o akcizama, i Dragan Čović, lider HDZ-a i predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH, rekao je da se postavlja pitanje šta to formalno znači kada se ukinu akcize, odnosno da li ćemo imati jeftinije gorivo ili će nam budžeti biti skraćeni za 300 miliona. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )