FOTO: Anadolija

Visoke afričke temperature i mala, gotovo nikakva vlažnost vazduha i zemljišta, učinile su, da se kukuruz na semberskim poljima počinje sušiti.

Nepovoljni uslovi za oprašivanje i nalivanje zrna,ostavili su veliki broj stabljika kukuruza bez ploda,pa je procjena,da na nekim parcelama neće ni biti berbe.
 
Ova godina podsjeća na sušne 2012 i 2017, ali ni približno sa ovako lošom kombinacijom nepovoljnih uslova.U optimalnim uslovima, prosjek padavina u junu i julu za normalan razvoj kukuruza je oko 70 litara po kvadratu,a ove godine, padavina uopšte nije bilo u ova dva mjeseca,sem lokalno sa zanemarivim količinama.

- Klimatski uslovi tjeraju ratare na promjenu sortimenta kukuruza i sjetvu ranijih hibrida, ali, ako je juni bez kiše, biljke su opet ugrožene, kaže dr Dragan Zarić- stručni konsultant u Ministarstvu poljoprivrede RS.
 
- Skup više faktora utiče na prinos,od pune primjene agrotehničkih mjera, tipa zemljišta i sorte kukuruza,pa i u ovako ekstremno nepovoljnim uslovima,biljka donese rod. Moramo ipak sačekati prvu polovinu avgusta, i vremenske prilike u tom periodu da bi smo imali konačnu sliku, mada je već sada evidentno, da će ova godina,kada je kukuruz u pitanju, biti jedna od najlošijih u protekloj deceniji- kaže Zarić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )