FOTO: null

Republička šumarska inspekcija je od početka godine do sredine ovog mjeseca oduzela 3.165 kubnih metara raznih šumskih drvnih sortimenata, što je čak pet puta više u odnosu na prošlu godinu, kada je zaplijenjeno 630 kubika drveta.

Preciznije, ove godine oduzeti su sortimenti vrijedni oko 220.000 maraka, i to u okviru planskih zadataka, vanrednih kontrola i aktivnosti na realizaciji Akcionog plana za suzbijanje bespravne sječe, krađa i nelegalnog prometa. Inspektori su, kako saznajemo, zapečatili pet pilana.

"Od ukupne količine oduzetih drvnih sortimenata, 1.331 kubni metar je oduzet na postrojenjima za primarnu preradu drveta, gdje je u kontrolama utvrđeno da zatečeni sortimenti nisu žigosani, obrojčeni niti postoje prateći otpremni iskazi, što ukazuje na to da je riječ o bespravnoj sječi", naveli su iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

A, osim što su značajne količine drveta zaplijenjene, oni koji su se ogriješili o zakon su kažnjeni. Izdato je čak 540 prekršajnih naloga u ukupnoj vrijednosti 649.400 KM. Podneseno je i 11 prekršajnih, te pet krivičnih prijava.

"Takođe, upućen je i veliki broj informacija centrima javne bezbjednosti i tužilaštvima o sumnji da bi se u određenim situacijama moglo raditi o krivičnim djelima, te da je potrebno sprovesti dodatne istrage", kaže Goran Ljubojević, glavni republički šumarski inspektor.

Prema podacima MUP-a RS, tokom prvih šest mjeseci u RS je otkriveno 214 šumskih krađa, a aktivnosti su nastavljene i kasnije.

Podsjećanja radi, u Banjaluci je krajem prošlog mjeseca okončana akcija kodnog naziva "Lager", usmjerena, između ostalog, i na otkrivanje šumskih krađa, a među 14 privedenih su i radnica banjalučkog šumskog gazdinstva, kao i pet prevoznika, te dva policajca.

Šumarska inspekcija će, kako nam je potvrđeno, i u narednom periodu nastaviti kontrole i preduzimati sve mjere, uključujući i kažnjavanje, s ciljem da se šumskim resursima RS gazduje ekološki odgovorno, društveno korisno i ekonomski održivo.

Iz "Šuma RS" naglašavaju da je od januara do kraja juna ove godine ukradeno 6.654 kubika drvnih sortimenata. Za isti period, kako naglašavaju, podnesene su ukupno 1.194 prijave za šumske krađe.

Prema procjenama ovog preduzeća, gubici po osnovu bespravne sječe i nelegalnog prometa drvnih sortimenata na godišnjem nivou iznose dva miliona do 2,5 miliona maraka.

Iz "Šuma RS", stoga, pozdravljaju kontrole, ali i poručuju da ih je potrebno nastaviti i u narednom periodu.


BROJKE

  • 220.000 KM vrijedni oduzeti sortimenti
  • 1.194 prijave podnesene za šumske krađe
  • 540 prekršajnih naloga izdato
  • 11 prekršajnih prijava podneseno
  • 5 krivičnih prijava podneseno

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )