FOTO: null

Polovina prošlogodišnjeg budžeta institucija BiH, odnosno 470 miliona KM, potrošena je na sumnjiv način, a posebno zabrinjava što su zakone i propise mahom zaobilazili oni u čijim kasama je bilo najviše novca.

Revizori su analizirali rad 74 institucije, a izvan njihovog dometa zbog zakonskih odredbi ponovo je jedino ostala Obavještajno-bezbjednosna (OBA) BiH koja je lani potrošila više od 30 miliona KM. Iako nijedna institucija nije dobila negativno mišljenje Kancelarije za reviziju institucija BiH pet ih je bilo na korak do toga, ali su zaradile mišljenje sa rezervom uz skretanje pažnje. Samo jedna institucija je dobila mišljenje sa rezervom, dok ih je 47 dobilo pozitivno mišljenje ili pozitivno mišljenje uz skretanje pažnje na određene izdatke i nedosljednu primjenu zakona i propisa.

- Institucije koje su dobile mišljenje sa rezervom uz skretanje pažnje i mišljenje s rezervom veliki su korisnici koji troše 53 odsto sredstava iz budžeta BiH - upozorio je glavni revizor Dragan Vrankić predstavljajući rezultate revizije.

Revizori su za prošlu godinu izdali 530 preporuka, što je 15 odsto više nego godinu ranije, a Vrankić kaže da ne može biti zadovoljan stepenom njihovog sprovođenja, jer se realizacija kreće između 50 i 60 odsto, dok u demokratskim zemljama ona iznosi 90 odsto.

Odgovarajući na pitanje o odgovornosti pojedinaca unutar institucija BiH koji ne poštuju zakone i preporuke, Vrankić je kazao da revizija ne može da preduzima represivne mjere.

- Mi upalimo svjetlo i ukažemo na nedostatke kompletnog sistema. To je u našim preporukama, a naši izvještaji su materijal za one koje smo revidirali pa onda za Parlament BiH i javnost. Ako nekog ko radi loše svoj posao nisu prepoznali oni koji to kontrolišu, onda to njih treba pitati. Ako se pretpostavi da se ide u sferu kršenja zakona u smislu kriminala, onda smo i mi obavezni da informišemo nadležna tijela - rekao je Vrankić.

Podsjetio je i da su nadležna tijela obavezna da iz izvještaja koji je javan prepoznaju ako ima nešto što nije u skladu sa zakonom.

- Ovdje nema elemenata krivičnog djela jer bi onda bilo i negativno mišljenje. Ako damo negativno mišljenje onda to znači da je došlo do apsolutnog kršenja zakona. Parlament BiH je od danas vlasnik ovih dokumenata jer građani biraju saziv tog organa i samim tim na njima je i odgovornost - kazao je Vrankić.

Naglasio je da revizija nema i ne može imati mandat da ulazi u sferu sankcionisanja.

- Mislim da su mnogo puta neki bili i nagrađeni, a ne sankcionisani i to je bila redovna praksa u BiH - zaključio je Vrankić.

Revizori su ponovo ukazali na izdatke iz budžeta na osnovu izgubljenih sporova za koje je za šest godina dato 24,3 miliona KM. Problema sa tim izdacima imali su lani, između ostalih, i u Ministarstvu odbrane BiH koje je najveći budžetski potrošač. Taj resor potrošio je prošle godine 272,41 milion KM, od čega je samo za bruto plate i naknade za 10.011 zaposlenih dato 191,69 miliona.

Revizori su utvrdili nepravilnosti prilikom korišćenja i održavanja službenih vozila Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Ocijenjeno je da je vozni park poprilično star i da se značajan novac daje za servisiranje, ali i da o tome nema potrebnih izvještaja.

- Pregled o utrošku goriva koji se sačinjava mjesečno ne može se smatrati izvještajem o korišćenju i korisnicima vozila - navedeno je u izvještaju.

Za usluge reprezentacije dato je 373.549 KM, a revizori su utvrdili da se ministarstvo nije pridržavalo limita zbog čega je budžet za te namjene prekoračen za 43.549. Sporne su bile i pojedine javne nabavke, koje su često bile mimo potreba. "Glas Srpske" je prije nekoliko dana objavio dio dokumenata koji su pokazali da su konzerve sa mesom, paštetama i ribom nabavljane mimo potreba jedinica i u višestruko većim količinama nego što je poručeno i koliko vojnici mogu da potroše zbog čega je velikom dijelu istekao rok trajanja.

VIP saloni

Svi računi nisu bili čisti ni u Predsjedništvu BiH, koje je povećalo troškove za bruto plate, ugovorene usluge i nabavku opreme. Revizori su utvrdili i propuste u vezi sa praćenjem putnih naloga.

- Uvidom u dokumentaciju kojom se pravda izvršeno putovanje nismo se mogli uvjeriti u opravdanost i trajanje putovanja - naveli su revizori koji su ipak dali pozitivno mišljenje.

Troškovi zakupa u 2015. godini iznosili su 168.751 KM od čega je dio novca potrošen na unajmljivanje VIP salona na aerodromima za potrebe članova Predsjedništva.

Mišljenje s rezervom

* Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka

Mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje

  • * Ministarstvo komunikacija i transporta
  • * Ministarstvo odbrane
  • * Ministarstvo inostranih poslova
  • *Regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost
  • * Uprava za indirektno oporezivanje

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )