FOTO: InfoBijeljina.com

Za devet mjeseci 2018. godine u RS je bespravno posječeno i ukradeno 8.225 metara kubnih drveta, bespravno posječeno bez otuđivanja 1.600 kubnih metara, a šumska krađa gotovih sortimenata iznosila je 75 metara kubnih.

“Najveće šumske štete evidentirane su u ŠG ‘Jahorina’ Pale, zatim u ŠG ‘Doboj’ Doboj, te ŠG ‘Romanija’ Sokolac”, rekli su portalu InfoBijeljina iz JP “Šume Republike Srpske”, i dodali da ukupna šteta, iskazana vrijedonosno, iznosi 1.451.499 KM. 

Dodali su da je podneseno ukupno 1.530 prijava za šumske štete, od čega 357 krivičnih i 1.173 prekršajne. 

“Problem i dalje predstavlja mali broj rješenih prijava i naplaćene štete. U ovom periodu riješeno je devet krivičnih prijava i 176 prekršajnih. Iako je na planu zaštite šuma i šumskog zemljišta učinjen pomak u odmosu na raniji period, i dalje ostaje obaveza da pojačamo sve aspekte zaštite šuma od bespravnih sječa”, kažu iz “Šuma Republike Srpske".
 
Dodaju da se u okviru aktivnosti na sprečavanju bespravnih sječa, pored redovnih aktivnosti na zaštiti šuma, i dalje radi na sprovođenju tačke 1.5 Akcionog plana koji je usvojila Vlada Republike Srpske 2015. godine, na osnovu koje se kontroliše promet šumskih drvnih sortimemata u saradnji između MUP-a, Šumarske inspekcije i Šuma RS. 

“S tim u vezi u 2015, 2016, 2017. i 2018. godini, Javno preduzeće, odnosno šumska gazdinstva u saradnji sa nadležnim policijskim stanicama, vršili su kontrolu prometa šumskih drvnih sortimenata, pilanskih postrojenja i bespravnih sječa”, kažu iz "Šuma RS".
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )