FOTO: null

Šume RS zaradile su prošle godine 9,96 miliona maraka, a samo četiri šumska gazdinstva poslovala su sa minusom, što predstavlja najbolji rezultat u posljednjoj deceniji.

Ovo javno preduzeće veću dobit je posljednji put ostvarilo 2006. godine.

- Zadovoljni smo ostvarenom dobiti, a ovaj rezultat smo postigli zahvaljujući stabilnoj proizvodnji i disciplini u proizvodnji i naplati preuzetih drvnih sortimenata - rekao je "Glasu Srpske" direktor "Šuma RS" Risto Marić.

On je istakao da su naplatili sve što su isporučili, da je plan proizvodnje prebačen za sedam, a prodaje za tri procenta.

- Plan proizvodnje u prošloj godini bio je 1,95 miliona kubika drvnih sortimenata, a ostvareno je 2,14 miliona kubika, dok je plan prodaje prebačen za oko 100.000 kubika - naveo je Marić i dodao da "Šume" redovno vraćaju kredite, koje su podizali prethodni rukovodioci preduzeća.

Među šumskim gazdinstvima koja su ostala u minusu najveći gubitak imao je "Birač" iz Vlasenice, koji je godinu završio sa minusom od 1,27 miliona KM. Preostala tri gubitaša imala su znatno manji minus. "Panos" iz Višegrad poslovao je sa gubitkom od 267.099, "Jahorina" iz Pala sa 224.673, a "Zelengora" iz Kalinovika sa 110.693 marke. Iz uprave "Šuma" su ranije najavili da će svi direktori čija gazdinstva budu poslovala negativno biti smijenjeni, ali će dvojica sigurno ostati u foteljama.

- Direktor "Jahorine" biće smijenjen, a prije 20 dana smijenili smo direktora "Birča". Kada je riječ o "Zelengori" polovinom prošle godine smijenjen je direktor i za minus u poslovanju tog gazdinstva nije odgovorno novo rukovodstvo. Za sada je pod znakom pitanja smjena direktora "Panosa", koje u prvom polugodištu nije uspjelo da nađe izvođača radova koji bi pospješio proizvodnju. Ti napori nisu postignuti ni uz pomoć uprave "Šuma" - kazao je Marić.

Najveću dobit ostavilo je Šumsko gazdinstvo "Visočnik" iz Han Pijeska u iznosu od 2,73 miliona maraka. Milionsku zaradu imali su i "Vučevica" iz Čajniča i "Oštrelj - Drinić" iz Drinića, koja su bila u plusu 1,7 miliona, odnosno 1,35 miliona KM.

- Dobit ostalih gazdinstava iznosi između 100.000 i 820.000 maraka - kazao je Marić i dodao da očekuje da će trend pozitivnog poslovanja biti nastavljen i u ovoj godini.


Dug prema opštinama

Risto Marić je rekao da dugovanja "Šuma RS" prema lokalnim zajednicama iznose oko 9,70 miliona maraka.

- Obaveze prema opštinama znatno su smanjene u odnosu na prethodne godine, a sva dugovanja biće izmirena do kraja iduće godine uz redovno izmirivanje tekućih obaveza - kazao je Marić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )