FOTO: null

Izvođači radova u šumarstvu traže od JP ,,Šume RS,, i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS da u skladu sa mjerama za redefinisanje organizaciono-ekonomske i kadrovske pozicije JP "Šume RS" i dinamičkim planom aktivnosti koji je donijela

"Radimo sa minimalnim cijenama koje se ne mijenjaju iako sve poskupljuje. Vlada RS svojim mjerama je predvidjela povećanje tih cijena i do 31. oktobra ove godine JP Šume RS su to trebale uraditi, međutim ništa od toga iako pričaju da ispunjavaju sve planove u vezi s tim dokumentom", ispričao je jedan od privrednika koji već godinama za potrebe JP "Šume RS" radi na poslovima sječe drveta.

Naime, Vlada RS krajem juna ove godine utvrdila je mjere redefinisanja organizacione, ekonomske i kadrovske pozicije JP "Šume RS". Između ostalog, u tom dokumentu se navodi da se izvođači radova nalaze u teškom položaju te da cijene izvođenja radova ne prate promjenu ulaznih parametara.

"Preduzeća koja se bave radovima na sječi, izradi i izvozu šumskih drvnih sortimenata predstavljaju bitnu kariku u izvršenju planske proizvodnje i više od 80 odsto fizičkog obima proizvodnje izvrše uslužna preduzeća, dok javno preduzeće svojim sredstvima izvrši svega 20 odsto poslova", navodi se, između ostalog, u dokumentu Vlade RS kojim se JP "Šume RS" sugeriše da redovno prati cijene i da ih prilagođava tržištu. Nakon ovog dokumenta usvojen je i dinamički plan aktivnosti u kojem se navodi da do 31. oktobra ove godine cijene izvođenja radova u šumarstvu budu usklađene sa tržišnim cijenama, međutim od toga nije bilo ništa.

"Taj rok je istekao, ali cijene su iste. Prave se planovi za sječu sljedeće godine, ali s istim cijenama, što je neprihvatljivo za izvođače radova u šumarstvu koji s ovakvim cijenama jedva sastavljaju kraj s krajem", ispričao je privrednik koji ne želi da mu navodimo ime.

S druge strane, u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da se na tome radi i da se sada cijene ne mogu mijenjati jer su ugovori za ovu godinu potpisani ranije i još traju.

"U ovoj godini ne može doći do promjene cijena, ali već sljedeće nakon realizacije sadašnjih ugovora i potpisivanja za sljedeću godinu ide se sa novim kalkulacijama. Očekujem da bi cijene mogle biti više jer u posljednjih nekoliko godina cijene goriva i svega ostalog rastu", rekao je Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

I u JP "Šume RS" kažu da je, bez obzira na rok koji je usvojila Vlada RS, rano govoriti o cijenama jer se plan za iduću godinu radi do 15. decembra, odnosno dok se ne vidi izvršenje plana za ovu godinu. Takođe naglašavaju da se izvođači radova mogu žaliti koliko god žele, ali da od puno većih cijena neće biti ništa.

"Oni sami sebi obaraju cijenu. Raspiše se javni poziv sa planskom cijenom i oni je onda obaraju. Tržište je takvo i mi tu ne možemo ništa. Biće korekcija cijena za sljedeću godinu, ali neznatna", rekao je Risto Marić, v.d. direktora JP "Šume RS".

U ovom javnom preduzeću pojašnjavaju da ima privrednika, tj. izvođača radova koji rade na 50 odsto ispod planske cijene.

Inače, planska cijena sječe kreće se između 19 i 25 KM, s tim da ona zavisi od terena na kojem se izvode radovi, odnosno težine posla koji se treba obaviti. U pojedinim dijelovima RS planska cijena sječe kreće se i do 35 KM, dok u nekim dijelovima izvođači radova za kubik posječenog i izvučenog drveta kroz javni poziv ponude cijenu od svega 13 KM.


Treba tražiti rješenje

Lazo Šinik, sekretar Udruženja drvoprerađivača pri Privrednoj komori RS, kaže da treba vidjeti da li uopšte ima prostora za povećanje cijena za izvođače radova u šumarstvu.

"Svi su svjesni da ako se izvođači ne motivišu da nema realizacije planova. Treba tražiti rješenje, a to rješenje vidim da se nakon ekonomske, proizvodne i kadrovske konsolidacije JP Šume RS nađe prostor za njih i nismo saglasni da se povećanjem cijena za izvođenje radova ruši konkurentnost onih koji su u fazi finalne prerade i koji donose veću vrijednost", rekao je Šinik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )