FOTO: null

Tužbe za klevetu i korupciju postale su jedan od glavnih aduta političara u RS i BiH koje koriste kako tužioci tako i tuženi da bi se domogli pažnje i naklonosti građana i na taj način pokušali da prikupe nekoliko dodatnih poena među biračkim telom.

Ovo potvrđuju mnogobrojni primeri, a među poslednjima je tužba predsednika RS i SNSD-a, Milorada Dodika, protiv predsednika SDS-a, Mladena Bosića, koga optužuje za klevetu o proneveri milionskih iznosa.

Pored pažnje koju je Dodik privukao ovim potezom, zbog postupka pred Osnovnim sudom u Banjaluci profitiraće i lider najveće opozicione stranke, koji je celu situaciju iskoristio da bi se putem medija obračunao sa svojim najljućim protivnikom. Prvo ročište po tužbi Dodika protiv Bosića trebalo bi da bude održano 8. aprila.


Burno i u Prnjavoru

Pored ove tužbe, koja je izazvala najviše pažnje, u poslednje vreme tužakali su se i ostali političari, od lokalnog nivoa vlasti do državnog.

Tako će epilog uskoro dobiti i tužba gradonačelnika Bijeljine, Miće Mićića, protiv poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Miroslava Milovanovića zbog klevete o navodnim građevinskim malverzacijama, a pre nekoliko dana okončan je i sudski proces između načelnika Prnjavora, Siniše Gatarića, i predsednika opštinskog odbora SNSD-a, Drage Kalabića, i to zbog ni manje ni više nego Vladimira Putina.

Gatarić je poznat po tužbama za klevetu, pa je tako tužio i premijerku Željku Cvijanović zbog izjave da je baš on zaustavio izgradnju autoputa od Banjaluke do Doboja.

Tužili su se i gradonačelnik Trebinja, Slavko Vučurević, i njegov prethodnik Dobroslav Ćuk zbog nenamenskog trošenja sredstava, ali i gradonačelnik Doboja, Obren Petrović, i odbornik u gradskoj skupštini Danijel Grujić, koji je, prema mišljenju Petrovića, širio nacionalnu mržnju.

Mnogi političari shvatili su da i samo najavama tužbi za klevetu mogu da dobiju veliku pažnju, pa je tako član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović najavljivao da će tužiti Dodika zbog izjava o njegovom ocu Aliji i Handžar diviziji, isto kao i potpredsednik SDS-a Mirko Šarović zbog optužbi za ubistvo.

Najpoznatiji sudski spor između političara u FBiH, takođe zbog klevete, jeste onaj između Izetbegovića i predsednika SBB-a, Fahrudina Radončića.


Nedostatak hrabrosti

Politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić naglašava da je politička scena, ne samo u BiH, nego i šire, ušla u fazu spektakularizacije pri čemu je daleko važnije biti viđen i zaintrigirati javnost nego baviti se stvarnim donošenjem bitnih odluka za građane i državu.

- Sve te tužbe za klevetu među političarima nisu ništa drugo do pravljenja spektakla usled nedostatka hrabrosti i volje za kvalitetnim političkim potezima. To je siguran simptom da je politika izgubila suštinu, što se kod nas događa, gde političari zabavljaju javnost atraktivnim tužbama, naslepo odabranim. Na ovaj način stvara se utisak da političari nešto rade, da se na političkoj sceni odigravaju neki bitni procesi. Ovo je samo još jedan pokazatelj da se politika u BiH vodi bez ikakvog smisla, a kad nema smisla, onda ona nema ni legitimiteta - zaključio je Mujkić.

Nešković: Politički marketing

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Radomir Nešković navodi da su tužbe, koje su sve popularnije među političarima, postale jedan vid političkog marketinga.

- Sve te tužbe nemaju nikakve veze s duševnim bolom, niti se političari mnogo obaziru na stvari koje se iznose protiv njih. Jedini razlog za pokretanje neke tužbe isključivo je marketing, odnosno lična promocija. Nije bitno da li je neko na vlasti ili u opoziciji, svi oni jednako posežu za tužbama usled nedostatka publiciteta, što u velikom broju slučajeva ide naruku i tuženima, koji prilikom sudskog procesa kroz promociju izvuku više benefita nego što ih košta presuda ukoliko je izgube - ispričao je Nešković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )