FOTO: null

Sudije, tužioci i stručno osoblje u pravosudnim institucijama na nivou BiH uskoro bi mogli da uz platu dobiju i naknade za topli obrok, smještaj i prevoz, čime će godišnje inkasirati dodatnih nešto više od milion KM.

Uvođenje tih naknada predviđeno je nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u pravosudnim institucijama, koji je usvojen na posljednjoj sjednici Savjeta ministara BiH, a konačnu odluku daće Parlament BiH. Usvajanjem ovog zakonskog rješenja, rekli su u Savjetu ministara, bila bi ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH iz 2013. godine da sudijama i tužiocima bude omogućena isplata ovih naknada. Ocjenu ustavnosti tražio je Sud BiH, jer su smatrali da je njihovo osoblje diskriminisano s obzirom na to da sudije i tužioci, prema važećem zakonu, nemaju pravo na naknadu za topli obrok, prevoz i smještaj kao i zaposleni u drugim institucijama BiH.

Portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić kazala je da je u zakonskom rješenju koje je usvojio Savjet ministara navedeno da sudije i tužioci imaju pravo na naknade za troškove smještaja, odvojeni život, topli obrok i prevoz.

- Zakonom o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH iz 2005. godine te naknade nisu predviđene. Ustavni sud BiH je prije tri godine donio odluku da ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom BiH jer ne sadrži odredbe u pogledu naknada za topli obrok, prevoz, odvojeni život i smještaj - navela je Bakićeva.

Naknada za odvojeni život, na koju pravo stiču svi koji žive najmanje 80 kilometara od Suda i Tužilaštva BiH, trebalo bi da iznosi 300, troškovi smještaja 400, a prevoz u prosjeku 53 marke mjesečno, dok bi za topli obrok po danu bilo izdvajano šest KM. Naknade bi bile izdvajane iz budžeta 11 mjeseci u godini za 21 radni dan. Predloženim zakonskim rješenjem regulisana je i naknada za vrijeme godišnjeg odmora koja bi trebalo da iznosi 50 odsto od njihove mjesečne plate. Na osnovu toga, pojedine sudije i tužioci mogli bi da dobiju i po 2.000 KM.

Analiza Ministarstva pravde BiH pokazuje da će prema novom zakonskom rješenju za odvojeni život i troškove smještaja 26 zaposlenih sudija i tužilaca biti potrebno izdvojiti godišnje 255.964, dok će prevoz koštati 198.220 maraka. Najviše novca otići će na topli obrok - 559.289 maraka. Ukupno bi za sve ove namjene u budžetu institucija BiH trebalo izdvojiti 1,01 milion maraka.

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dragutin Rodić kaže da nije imao priliku da analizira ponuđeno zakonsko rješenje, ali da u pogledu plata ima čvrst stav.

- Uvijek sam bio za sistemska rješenja koja će pratiti politiku plata koju je usvojio Savjet ministara za period od 2015. do 2018. godine. Analiziraćemo da li su ponuđena rješenja u skladu sa uštedama za koje se zalažemo - naveo je Rodić i dodao da će nakon svih rasprava i analiza odlučiti da li će glasati za predložene izmjene Zakona o platama i naknadama u pravosudnim institucijama.

Prošlo zakonsko rješenje koje je predloženo da bi bilo regulisano pitanje ovih naknada nije prošlo u Parlamentu BiH, a njime nisu bili zadovoljni ni u pravosudnim institucijama, jer je bio predviđen regres od jedne KM.

Mnoge sudije i tužioci su zbog toga što nisu primali naknade podnijeli tužbe ili zaprijetili njima.

Revizori

Kancelarija za reviziju institucija BiH upozorila je poslije revizije izvršenja budžeta institucija BiH za 2015. godinu da pitanje naknada nije jednako regulisano za zaposlene u zakonodavnoj, sudskoj i izvršnoj vlasti.

- Taj potez je neprimjeran, jer je riječ o naknadama iz radnog odnosa koje nisu sastavni dio plate i u tom smislu trebalo bi da budu izjednačene za sve radnike u institucijama BiH - naveli su revizori.

Iznos predloženih naknada po osobi

  • 300 - odvojeni život (mjesečno)
  • 400 - smještaj (mjesečno)
  • 53 - prevoz (mjesečno)
  • 6 - topli obrok (radni dan)
  • 2.000 - regres (godišnje)

Troškovi koji proizlaze iz izmjene zakona

  • 255.964 - odvojeni život i smještaj
  • 198.220 - prevoz
  • 559.289 - topli obrok

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )