FOTO: null

LONDON - Vlastimir Sudar, profesor istorije i teorije filma na londonskom Univerzitetu Kingston, sastavio je listu pet najboljih filmova o fudbalu, posebno ističući mađarsko filmsko ostvarenje "Dva poluvremena u paklu", a među pet posebnih uvrstio je i dokumentarac "Maradona po Kusturici".

Uoči završetka Svjetskog prvenstva u Rusiji, Sudar je sastavio listu fudbalskih filmova, koje smatra najznačajnijim zbog različitih razloga. 

Film Zoltana Fabrija "Dva poluvremena u paklu" iz 1962. godine opisuje 
stvarni događaj iz Drugog svjetskog rata 1942. godine, kada su Nijemci primorali ratne zarobljenike u Ukrajini da igraju utakmicu koja se zvala "Utakmica smrti". 

Zatvorenici bi, da su je izgubili, bili strijeljani. Taj događaj je Zoltan Fabri uzeo za temu svog filma, premjestivši zbivanja iz Ukrajine u Mađarsku. 

Film je bio uspješan i vrlo popularan, a onda ga je uzeo Holivud i uradio rimejk. 

Sudar na listu stavlja i taj rimejk pod nazivom "Bjekstvo u pobjedu" iz 1981. godine, koji je uradio filmski klasik DŽon Hjuston. 

Među pet filmova on je uvrstio i britanski film "Firma" iz 1989. godine, koji je snimio čuveni engleski režiser Alan Klark. 

To je jedan od prvih filmova o huliganizmu koji pokazuje drugu, vrlo važnu stranu fudbala koja više nema veze sa igrom, već sa nekim drugim problemima koje ljudi znaju da projektuju u taj sport. 

Sudar na listu uvrštava i dva dokumentarna filma sa temom fudbala. 

Jedan od njih je francuski "Zidan - portret za 21. vijek", koji je snimio Englez Daglas Gordon u saradnji sa Filipom Prenoom, dok je direktor fotografije čuveni Darijus Kondži. 

Riječ je o pokušaju estetizacije fudbala, navodi Sudar, a prenosi "Sputnjik". 

On ističe i film Emira Kusturice "Maradona po Kusturici", snimljen 2008. godine, u kojem Kusturica pokušava da, kao Alan Klark u svom filmu, unese jednu društvenu notu shvatanja fudbala i fudbalske mitologije, koju film nekada rasklapa, a nekada u njoj učestvuje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )