FOTO: pixabay

Njemački sud presudio je da je mamurluk bolest u jednom slučaju protiv proizvođača pića protiv mamurluka, prenosi BBC.

Firma koja se bavi proizvodnjom, kako je govorila, lijeka protiv mamurluka, našla se pred sudom u Frankfurtu nakon što je ljudima nudila kratka pića ili takozvane "šotove" te prašak koji se miješa s vodom tvrdeći da liječi mamurluk.

Nedugo nakon toga grupa građana optužila je neimenovanu firmu za nezakonitu proizvodnju i prodaju lijeka te iznošenje netačnih zdravstvenih tvrdnji vezanih za efektivnost lijeka, a koje se tiču zdravlja čovjeka.

Sud je u svojoj presudi istakao da bolesti uključuju čak male ili privremene promjene u normalnom stanju tijela, uključujući mamurluk.

Prehrambeni proizvodi, uključujući pića, ne mogu se plasirati na tržište kao sredstva za sprečavanje ili liječenje bolesti, dodali su u njemačkom sudu.

"Informacije o proizvodu ne mogu sadržavati nikakva svojstva sprečavanja i liječenja bolesti kod ljudi, niti smiju stvarati takav utisak. Bolesti treba razumjeti kao privremene poremećaje u normalnom stanju ili normalnoj aktivnosti tijela. To uključuje umor, mučninu i glavobolje koje su obično povezane s mamurlukom", kazali su u sudu u Njemačkoj.

Zapravo su ljekari odavno uveli riječ "veisalgija" u svojstvu specijalističkog medicinskog termina za jutro poslije konzumiranja alkohola, napomenule su njemačke sudije.

Ova presuda dolazi samo nekoliko dana nakon što je u Minhenu započeo godišnji festival piva Oktoberfest.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )