FOTO: null

Smijenjeni zamjenik gradonačelnika Bijeljine Huso Zečkanović i načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Milorad Sofrenić danas će se vratiti na te funkcije jer je Okružni sud u Bijeljini donio odluku da je njihovo razrješenje bilo nelegalno.

Sud je poništio odluku nove skupštinske većine od 11. maja, kojim su smijenjeni Sofrenić i Zečkanović, a u presudi je navedeno da nije ispoštovano nekoliko zakonskih procedura. Na ovu presudu Skupština grada kao tužena strana nema pravo žalbe.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je istakao da je ovom presudom potvrđeno da su skupštinske odluke nezakonite.

- Saradnici i ja smo radili i radimo po zakonu u okviru naših nadležnosti i to je ovom sudskom odlukom potvrđeno. Sve što je uradila skupštinska većina išlo je na štetu gradskog budžeta i građana - istakao je Mićić navodeći da ovo nije jedina odluka skupštinske većine koju će sud osporiti.

Sofrenić kaže da je presuda očekivana i da se danas vraća svojim redovnim dužnostima. Dodaje da su smjene u protekla dva mjeseca prouzrokovale štetu u budžetu grada i da je kroz isplatu duplih plata i doprinosa budžet do sada oštećen za oko 360.000 KM.

- Samo zbog odlaganja usvajanja regulacionog plana "Centar" i parcelacije u industrijskoj zoni priliv u budžet će biti manji za oko dva miliona. Ovo je najbolja ilustracija koliko je štetno nezakonito i bahato djelovanje samozvanog ekspertskog tima u Skupštini grada - pojasnio je Sofrenić.

Zečkanović je izrazio očekivanje da će nesmetano nastaviti započete projekte, ali i sačuvati povjerenje između najvećih nacionalnih zajednica u Bijeljini.

- Mnogo truda smo uložili da ostvarimo rezultate koje smo postigli prethodnih godina. Nažalost, prethodnih sedmica smo imali pokušaj rušenja institucija, ali je sud potvrdio da je to bilo nelegalno - rekao je Zečkanović.

Predsjednik gradskog parlamenta Dragan Đurđević kaže da će presuda biti ispoštovana već na narednom skupštinskom zasjedanju.

- Postupićemo onako kako je sud odlučio. Konstatovano je da smo mi ta dokumenta trebali da napravimo na drugi način i mi ćemo to i učiniti. Iako smo svjesni da se nije lako boriti protiv kriminala i korupcije na tome ćemo istrajati - rekao je Đurđević.

Gradska uprava će, tvrdi Mićić, nastaviti sa nesmetanim radom, iako je odbacio mogućnost formiranja nove skupštinske većine.

- Nema nijedan razlog da formiramo novu skupštinsku većinu i da sada pravimo novi cirkus. Građanima je sve jasno i vidjeli su šta je namjera ove grupe ljudi, koji samo žele da sjednu u fotelje - kazao je Mićić.

SDS je u maju poslije 11 godina izgubio skupštinsku većinu u Bijeljini, a vlast u lokalnom parlamentu su preuzeli SNSD, SP, DNS, SRS i pet nezavisnih odbornika.

Vrelo političko ljeto u Semberiji biće nastavljeno i narednih dana. Sada je na potezu gradska skupština koja bi sudske odluke trebalo da sprovedu u djelo već na narednom zasjedanju, koje će biti održano najvjerovatnije 1. avgusta.

Talas smjena

Nova skupštinska većina je osim Milorada Sofrenića i Huse Zečkanovića smijenila i načelnike odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Slavišu Savića, privredu i poljoprivredu Milu Pejčića, društvene djelatnosti Slavka Bašića, stambeno-komunalne poslove Tomicu Stojanovića i prostorno uređenje Miladina Rakića.

Poslije toga uslijedile su i smjene brojnih direktora preduzeća i institucija u nadležnosti Gradske uprave. Svi čekaju presude za povratak na posao.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )