FOTO: null

Osnovni sud u Bijeljini najavio je prisilno iseljenje Zemljišnoknjižne kancelarije Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose RS iz zgrade suda, ukoliko to sami ne urade do 15. avgusta.

U Osnovnom sudu izgubili su strpljenje nakon 17 urgencije poslanih RUGIP-u samo u poslednje tri godine da se Zemljišnoknjižna kancelarije mora iseliti iz sudskih prostorija, potvrdio je predsjednik Osnovnog suda Alija Zvizdić.

Zemljišnoknjižna kancelarija koja nalazi u zgradi Osnovnog suda u Bijeljini, trebala je, po Zakonom o premjeru i katastru, još prije tri godine da se iseli iz prostorija Osnovnog suda.

Građani su se u proteklih šest mjeseci više puta žalili na nefunkcionisanje Zemljišnoknjižne kancelarije i na tehničke probleme koji, kako im je objašnjavano, usporavaju izdavanje zemljišno - knjižnih izvadaka.

Predsjednik Osnovnog suda poziva se na zapisnik o primopredaji zemljišnih knjiga od 26. marta 2012. godine, ističući da je u protekle tri godine bezbroj zahtjeva i urgencija otišlo ka Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko - pravne odnose RS, ali bez konkretnog rješenja.

„Osnovni sud je od marta 2012. godine uputio čak 17 urgencija direktorima RGU RS. U 2012. godini obratili smo im se pet puta, sa jednim zahtjevom i četiri urgenicije, u 2013. godini poslali smo još sedam urgenica, u 2014. godini sud je urgirao iseljenje dva puta i u 2015. godini, do sada, poslali smo još tri urgencije", kaže Zvizdić.

„Na sastanku 22. juna potpisan je sporazum sa predstavnicima RUGIP-a da će se najkasnije do 15. avgusta ove godine iseliti iz prostorija Osnovnog suda, sa ljudima i stvarima i da će sudu predati ispražnjen prostor. Ukoliko se ne ispoštuje rok iseljenja, bićemo prinuđeni pokrenuti postupak prinudnog iseljenja", rekao je predsjednik Suda.

On ističe da se brojni spisi trenutno čuvaju u jednoj od sudnica, što znatno opterećuje rad sudija.

Zvizdić naglašava da je na brojne zahtjeve i urgencije direktor RUGIP-a odgovorio samo dva puta, i to u 2014. godini, kada im je odgovoreno da će Zemljišnoknjižna kancelarija iz prostorija Osnovnog suda iseliti u što skorije vrijeme.

Dragutin Amidžić, direktor Područne jedinice RUGIP u Bijeljini rekao je da će o preseljenju u najskorije vrijeme obezbijediti odgovor direktora RUGIP Miloša Komljenovića.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )