FOTO: InfoBijeljina

Okružni sud u Bijeljini utvrdio je da je Nadzorni odbor (NO) „Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik“ nezakonito smijenio Đorđa Popovića sa mjesta direktora tog preduzeća, zbog čega je poništena odluka o njegovom razrješenju.

Podsjećamo, Popović je smijenjen nakon prošlogodišnjih izbora, kada se sa još nekoliko direktora našao u grupi „mangupa“, kako ih je nazvao tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik.

Popović je na sudu uspio da dokaže da njegova smjena nije bila zakonita, sud je naložio da se vrati na posao, ali je Nadzorni odbor RiTE „Ugljevik“ po skraćenom postupku, u februaru donio  novu odluku o razrješenju, o čemu je CAPITAL pisao.

Popović je nakon nove smjene podnio novu tužbu, a presuda je u petak donesena u njegovu korist.

Okružni sud u Bijeljini naveo je u presudi da je odluka Nadzornog odbora od februara ove godine nezakonit akt.

“Novi razlozi koji se odnose na razrješenje su pogrešni i nezakoniti. Osporena odluka donesena je uz višestruke povrede zakona i pravila postupka, što ovu odluku čini nezakonitim aktom. Potrebno je da nadležni organi tuženog preduzeća provedu pravilan i zakonit postupak u konkretnoj upravnoj stvari”, navedeno je u presudi.

U Nadzornom odboru “RiTE Ugljevik” smjenu Popovića obrazložili su time da je „NO nesporno utvrdio da se Popović nalazi u sukobu interesa, jer je izabran i prihvatio je mandat narodnog poslanika u Narodnoj skupštini RS“.

Tim su praktično preuzeli na sebe ingerencije Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima Republike Srpske, što je Okružni sud i potvrdio.

Pored ovog spora, Popović sa ”RiTE Ugljevik” vodi još jedan spor u kojem potražuje oko 36.000 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )