FOTO: null

Okružni sud u Banjaluci poništio je rješenje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske o smjeni direktora Osnovne škole „Knez Ivo od Semberije“ iz Bijeljine Vase Mitrića.

Četiri nepravilnosti koje su se Mitriću stavljale na teret nisu uvažene - piše u presudi. Navodi koji se odnose na sporno raspisivanje konkursa za radna mjesta u školi, način bodovanja pojedinih kandidata, upitno izricanje vaspitno-disciplinske mjere učeniku i navodno zakazivanja sjednica Nastavničkog vijeća bez dnevnog reda, za Okružni sud u Banjaluci nisu osnovani. 

Ipak, Mitrić sada tvrdi: sve što mi se pripisivalo su lažni navodi iza kojih, kako kaže, stoji prosvjetni inspektor Dobrila Đukanović.

"Za nju nemam objašnjenje. Žao mi je što sam je ponekad molio da mi uvaži samo ono što je istina. Na primjer, Slavica Lukić poslala mi je izvinjenje, a Đukanovićeva kaže da je to ne interesuje."

Presavio je tabak i odučio se na radikalnije mjere.

"Ja sam poslije svega, kad sam izašao iz kancelarije i otišao iz škole, kad sam ostao bez posla, otišao kod advokata i preko advokata sam tužio Ministarstvo", navodi Mitrić.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nakon presude mora da nadoknadi 600 KM za troškove spora, a Mitrić bi trebalo da se vrati na posao direktora škole.

"Ovom presudom sam vraćen na radno mjesto, međutim, sadašnji direktor kaže da treba da dobije od ministra rješenje, mada za to nema potrebe, jer je ova presuda rješenje gdje oni mene vraćaju na posao", navodi on.

Mitrić koji je bio na čelu Osnovne škole "Knez Ivo od Semberije" punih 11 godina kaže da ne može da tvrdi da li je u sve politika umješala prste i naglašava: 

"Najviše bih volio kada nikako ne bi bilo politike u obrazovanju, da se direktori ne postavljaju stranački i da direktora postavlja Školski odbor, a u Školskom odboru da su prosvjetni radnici."

Mitrić će, kako je najavio, nakon svega izgleda otići i korak dalje. Zarad dokazivanja pravde ne isključuje mogućnost podnošenje tužbe protiv ministra prosvjete i kulture Daneta Maleševića kao i prosvjetnog inspektora Dobrile Đukanović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )