FOTO: null

Svi najstariji sudski predmeti u BIH se donose na postupke pokrenute zbog utvrđivanja vlasništva prilikom nasljeđivanja

ajstariji neriješeni sudski predmet u BiH evidentiran je u Osnovnom sudu u Mrkonjić Gradu, a riječ je o postupku koji je počeo još polovinom šezdesetih godina prošlog vijeka.

To su “Glasu Srpske” potvrdili u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, a na osnovu podataka iz Sistema za automatsko upravljanje sudskim predmetima.

Višedecenijski predmeti

U pitanju je ostavinski predmet, odnosno postupak uređenja imovinskih odnosa - raspravljanja zaostavštine gdje sud treba da utvrdi ko su nasljednici umrlog, sačini njegovu zaostavštinu i utvrdi koja prava pripadaju nasljednicima. Ovaj predmet pokrenut je još 1966. godine, a za njega je u martu 2019. godine stranka u postupku dostavila zahtjev za dopunsko rješenje.

- Ovaj ostavinski predmet je, prema dostupnim informacijama, bio završen prije uspostavljanja elektronske evidencije o sudskim predmetima, znači i prije 2010. godine, ali je 2019. godine stranka podnijela zahtjev za podjelu dodatno pronađene imovine, istakli su u VSTV-u BiH, uz napomenu da iz elektronske evidencije nisu dostupni detaljniji podaci o predmetu.

Podaci VSTV-a BiH pokazuju da je i u još nekoliko starih predmeta tema zaostavština.

- Četiri najstarija predmeta u pravosuđu imaju inicijalne akte iz 1966, 1967, 1978. i 1979. godine. U sva četiri slučaja u pitanju su ostavinski predmeti koji se odnose na uređenje imovinskih odnosa, odnosno raspravljanje zaostavštine. Konkretna četiri predmeta su ranije bila u statusu završen, ali su stranke u međuvremenu dostavile prijedloge za raspravljanje naknadno pronađene imovine, pri čemu su ponovo aktivirane radnje po navedenim predmetima - pojasnili su u Vijeću.

Sudovi u RS, FBiH i Brčko distriktu od početka godine, a zaključno sa 30. junom, riješili su 83.104 najstarija predmeta od 168.973, koliko je bilo predviđeno.

Time su, saopćeno je iz VSTV-a, realizovali 49 odsto planova rješavanja predmeta za 2020. godinu od očekivanih 50 posto.

Plan realizacije

Imajući u vidu da je tokom tog perioda bilo na snazi stanje nesreće, odnosno vanredna situacija zbog pojave i širenja virusa korona, te da su i sudovi u određenom dijelu radili u posebnim režimima, u poređenju sa istim periodom prošle godine, plan realizacije je manji za 14 posto.

Analiza pokazuje da su prvostepeni sudovi - općinski, osnovni i okružni privredni, u prosjeku realizovali svoje planove u iznosu od 45 posto. Sudovi viših instanci su tokom prvih šest mjeseci riješili 78 posto predmeta predviđenih planovima.

Sudovi u Republici Srpskoj riješili su 22.492 predmeta uz procent realizacije plana u iznosu od 52 posto, sudovi u FBiH riješili su 56.547 predmeta i ostvarili realizaciju plana od 48 posto, dok su sudovi u Brčko distriktu riješili 1.157 predmeta iz plana i stali na procentu od 37 posto.

Sud BiH riješio je 908 predmeta iz plana i ostvario procenat od 51 posto.

Stalna komisija za efikasnost i kvalitet sudova VSTV-a redovno prati proces rješavanja predmeta u okviru planova rješavanja predmeta. Svi sudovi u BiH imaju obavezu da sačine plan rješavanja predmeta u skladu sa odredbama Uputstva za izradu planova za rješavanje predmeta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )