FOTO: null

Gradska uprava u Bijeljini uskratila je primanja Gradskoj organizacija SUBNOR-a, čemu je prethodilo, godinama unazad, smanjivanje sredstava za njeno finansiranje, rekao je predsjednik SUBNOR-a Bijeljina Željko Bobar.

Prema njegovim riječima, od 4.500 KM došlo se do nule, iako su se kaže, kao budžetski korisnici, i ove godine redovno prijavili na raspisani konkurs. 

Bobar je uvjeren da su pri konkursu, na kojem učestvuju iz godine u godinu, ispunili sve uslove koji su bili neophodni. 

"Iznenadilo nas je kad smo dobili odgovor da je za budžet za ovu godinu odobreno samo sedam organizacija, a obrazloženja za nas nije bilo. Saznali smo, iz izjava nekih ljudi odgovornih za ovaj posao, da mi kao organizacija nismo od značaja za grad i da nismo dostavili plan aktivnosti koje bi trebalo da radimo u narednom periodu", rekao je Bobar Srni. 

Sličan problem imalo je i Udruženje penzionera Bijeljina, a u Gradskoj upravi ovo objašnjavaju činjenicom da svi koji se prijave na javni konkurs moraju aplicirati i određene projekte. 

Bobar kaže da mu nije jasno šta to znači i pita da li je kao projekat trebalo navesti obilježavanje 27. jula - Dan ustanka BiH koji je trebalo da se tradicionalno organizuje u Trnovi, a do čega nije došlo zbog nedostatka novca. 

"Sramota je da nismo imali novca ni za vijence, te da sa dva automobila budemo na obilježavanju ovog datuma, a Sremci su došli autobusima i bilo ih je duplo više nego nas. Iza ovoga treba da stoji grad", navodi Bobar, obrazlažući činjenicu da značajan istorijski datum nije obilježen na način kako je to trebalo i kako je to bilo prethodnih godina. 

On navodi da je ova organizacije važna za grad jer je odlukom Vlade Republike Srpske još 1995. godine formirano Udruženje SUBNOR-a Srpske, po čijem Statutu je i SUBNOR Bijeljina opštinska organizacija koja ima svoje delegate u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

"Nijedna opštinska organizacija, stoga, nije morala niti mora nekim posebnim aktom, da se proglašava da je organizacija od posebnog značaja, nego se, po automatizmu, takvom podrazumijeva", naveo je Bobar. 

Predsjednik bijeljinskog SUBNOR-a kaže da ova organizacija neće stati na ovome te da će u skorije vrijeme javnost informisati o ovim i sličnim problemima. 

"Od predsjednika SUBNOR-a Vojvodine imamo obećanje da će se on lično obratiti javnim pismom o načinu na koji se tretira SUBNOR u Bijeljini", rekao je Bobar. 

On tvrdi da bi ovoj organizaciji bilo dovoljno svega 100 KM mjesečno da pokrije osnovne troškove djelovanja. 

Bobar ne vjeruje da će SUBNOR imati mogućnost da ove godine obilježi ni Dan grada, 24. septembar te će kaže, vjerovatno, otkazati proslavu. 

"Ko će se brinuti o očuvanju tekovina NOR-a i ko će čuvati sjećanje na narodne heroje tog doba, u ovom gradu izgleda da nikoga i ne zanima", rekao je Bobar. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )