FOTO: null

Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom grada Bijeljina "Kolosi" smatra da je neophodno stvoriti održivo radno okruženje za ove osobe, ozbiljno shvatiti pristup prema zbrinjavanju invalidnih lica u uslovima prirodnih katastrofa i nesreća, te intenzi

Predsjedavajući Koalicije "Kolosi" Boris Cvjetković rekao je Srni da lica sa invaliditetom i ove godine 3. decembar - Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, dočekuju u veoma teškim uslovima, sa brojnim neriješenim pitanjima.

"Želimo uputiti poziv vlastima na svim nivoima da ozbiljno shvate pristup prema zbrinjavanju osoba sa invaliditetom u uslovima prirodnih katastrofa i nesreća, ali i više od toga. Ići ćemo sa konkretnim zahtjevom prema vlastima na svim nivoima da se ovom problemu pristupi krajnje ozbiljno, uz uključivanje nas, osoba sa invaliditetom", naglasio je Cvjetković.

On je dodao da je neophodno definisati da se u slučaju humanitarnih katastrofa ova koalicija prihvati kao partner gradu, te da u svim mjesnim zajednicama ima svoje ljude koji će pomogati slijepim, nepokretnim, gluvim licima.

"Mi iz Koalicije najbolje smo upućeni u to gdje nam je koji član i ne treba dozvoliti, kao što se desilo ove godine za vrijeme poplava, da mnogi od njih budu zaboravljeni. Zato i jeste neophodno da naši ljudi budu dio pomoći gradskim organima", rekao je Cvjetković.

On napominje da je veoma važno obezbijediti održivo radno okruženje za osobe sa invaliditetom ne samo u gradu, nego i u ruralnim sredinma.

Cvjetković je za sutra najavio konferenciju za novinare, kojoj će prisustvovati i predstavnici lokalne vlasti, a na kojoj će biti riječi o svim ovim pitanjima. Tehnički sekretar "Kolosa" Milorad Jović naveo je da je radna grupa ove koalicije izradila lokalni akcioni plan iz oblasti invalidnosti za naredne tri godine koji će biti predstavljen na sutrašnjoj konferenciji.

"Sačinili smo ovaj plan i očekujemo da ga Skupština grada usvoji, jer se on direktno veže uz Strategiju grada i UN konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom", rekao je Jović Srni.

On je naglasio da će Koalicija u naredne tri godine kao i do sada, ali osnaženije, raditi na podizanju svijesti o mogućnostima osoba sa invaliditetom, rješavanju problema pristupačnosti na području grada, pitanja obrazovanja osoba sa invaliditetom, zapošljavanja i drugih pitanja.

"Neophodno je da Skupština usvoji naš akcioni plan, a za ove namjene postoje predviđena sredstva u gradskom budžetu, čime ćemo rješavati i problem pristupačnosti i pitanje biblioteke za slijepe, rampe, potrebe djece i njihovo školovanje", naveo je Jović.

Konferencija za novinare o ovim temama biće održana sutra u Centru za kulturu grada Bijeljina, a počeće u 11.00 časova.

Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom grada Bijeljina "Kolosi" okuplja 12 udruženja - članica.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )