FOTO: InfoBijeljina

Državna preduzeća u Bosni i Hercegovini duguju čak 8,1 milijardu maraka (više od 4 milijarde evra), navodi su u izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o stanju u ovoj oblasti, prvoj studiji te vrste ikad sprovedenoj u BiH.

U studiji se ističe da u BiH ima 548 državnih preduzeća, u kojima radi 80.000 zaposlenih, što čini oko 10 odsto ukupne radne snage u BiH.

Na papiru, ova preduzeća imaju imovinu od 31 milijardu maraka (15,5 milijarde evra) i prihode od 6,7 milijardi (3,4 milijarde evra).

Međutim, činjenica da su dugovi u milijardama maraka najbolje govori koliko je situacija u javnom sektoru ozbiljna i alarmantna, navodi portal Indikator.ba.

Uprkos prekomjernom broju zaposlenih i ogromnim gubicima, državna preduzeća, prema studiji MMF-a, čine oko petinu ekonomije u BiH, a zajedno s državom ukupni dug iznosi više od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda.

 

Ako se ovi katastrofalni podaci uporede sa 80 miliona maraka, koliki su državni prihodi od dividendi u državnim preduzećima, dobija se još gora slika, a MMF ukazuje i na to da se putem transfera u državna preduzeća upumpava dodatnih 215 miliona maraka.

 

Takođe, dodaju da je kontrola stranaka nad državnim preduzećima izuzetno jaka i da utiču na sve odluke koje se tamo donose.

Fransisko Parodi, stalni predstavnik MMF-a u BiH i autor studije, kaže u intervjuu za Nezavisne novine, da ga je najviše iznenadila veličina samog sektora, ali i količina neplaćenih poreza i doprinosa.

– Državna preduzeća očigledno ne doprinose dovoljno ekonomiji. Kada dodate dug državnih preduzeća, javna zaduženost u BiH je 60 odsto, a o tome se ne govori često. Da bi se svi ovi problemi mogli riješiti potrebne su odlučne i bolne političke odluke. Mnogo je troškova, mnogo menadžerskih pozicija, a s obzirom na to da menadžere imenuju vlasti, ovo su preduzeća koja suštinski kontroliše vlada – ocijenio je Parodi.

On smatra da privatizacija može biti jedno od rješenja, ali da je na državi kao vlasniku da što prije donese mjere koje će smanjiti ove ogromne izdatke koje plaćaju poreski obveznici BiH.

– Političari žele izbjeći rizike koje bi privatizacija mogla donijeti. Problem je što dok oni razmišljaju šta da urade stanje u državnim preduzećima je iz dana u dan gore – tvrdi Parodi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )