FOTO: null

Studenti Republike Srpske traže sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i ostavku ministra finansija Zorana Tegeltije, poručeno je u večerašnjoj emisiji "Izazovi" BN televizije.

Studentski život je ispod svih standarda i tražićemo svoja prava i putem protesta, najavili su predstavnici studenata iz Istočnog Sarajeva, Foče, Doboja i Bijeljine.

Nedopustivo je da kredit za izgradnju studentskog doma u Palama vraća Univerzitet Istočno Sarajevo, jer se na taj način blokira nastavni proces ovog univerziteta, a najveću štetu trpe studenti, istakao je predstavnik Studentskog parlamenta Istočno Sarajevo Milan Milišić.

"Studenti su ogorčeni na ministra finansija i tražićemo njegovu smjenu. Obećano je da kredit preuzme Vlada Republike Srpske, a od toga za sada nema ništa", kaže Milišić. 

Studenti su prevareni, ističe Milišić. Šestog oktobra prošle godine svečano je otvoren novi studentski dom u Palama samo za slikanje političara i snimanje kamera, ali od useljenja za sad nema ništa i dalje se studenti pate u neuslovnim paviljonima.

"Vi imate muški i ženski paviljon, 200 studenata koji koriste dva toaleta, što je nedopustivo", kaže Milišić.

Studentima u Foči je obećan novi studentski dom, ali izgradnja malo-malo pa stane, a studentski život sve lošiji.

"Plaćao sam stan 350 maraka, nema grijanja, smrzavamo se. Naš je cilj da se konačno završi dom i da studenti se bave učenjem, a ne egzistencijalnim problemima", kaže Rajko Pavlović, student Medicinskog fakulteta u Foči.

"Studenti se suočavaju da plaćaju velike cijene stanarina u Doboju. Zbog čega danas student u Doboju ne može da ima menzu kao u Banjaluci, a ne ovako da mnogo novca izdvaja samo za hranu", kaže Marko Kovačević, student Saobraćajnog fakulteta u Doboju.

Bijeljini, koja sve više prerasta u univerzitetski centar, neophodan je studentski dom. Više od 1000 studenata je zaboravila ova država, smatra Marko Tešić, student Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini.

Bivši predsjednik Unije studenata Republike Srpske Nikola Dronjak smatra da ove probleme vlast mora riješiti, jer će im se obiti od glavu. Novca ima, samo ga treba pravilno rasporediti, tvrdi Dronjak.

Visoko obrazovanja je ključan resurs Republike Srpske i ne smije se zanemariti da ako tu vlast napravi kardinalne greške da će to imati pogubne posljedice za budućnost ove zemlje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )