FOTO: null

Studenti fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu šokirani su upadom inspektora Službe za poslove sa strancima BiH na fakultete u Palama, Foči i Istočnom Sarajevu, te u njihove domove 21. aprila, kao i načinom na koji su im kontrolisali isprave.

Istakao je ovo danas potpredsjednik Unije studenata Republike Srpske Predrag Govedarica, koji je kazao da su inspektori ove službe na ovaj neprikladan i grub način "provodili, kako su naveli kontrole, u cilju sprečavanja ilegalnog boravka stranih državljana u BiH".

"Oni su svojim načinom presretanja studenata prekršili autonomiju Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Oni su morali da se najave rektoru i dekanima fakulteta da će doći u kontrolu!", istakao je Govedarica te dodao da je Unija studenata RS zaprimila dosta žalbi kako domaćih, tako i studenata iz Srbije na ovu intervenciju Službe za poslove sa strancima.

"Tražili su od studenata iz Srbije depozit od 800 KM. Koji student ima te pare", zapitao se Govedarica.

Takođe, on je dodao da nije upućen, kao ni većina studenata, u to da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu dobio bilo kakvu obavijest da će Služba za poslove sa strancima provoditi ovakve kontrole na fakultetima.

Mirsad Buzar, šef Odsjeka za podršku Službe za poslove sa strancima BiH, rekao je da je Služba u nekoliko navrata tokom prošle i ove godine preventivno djelovala kroz upozorenja namijenjena stranim studentima, uglavnom iz zemalja bezviznog režima, da uredno regulišu svoj boravak po osnovu studiranja u BiH, ali da i dalje ima slučajeva da ovi studenti to ne čine.

On je istakao da su prema podacima iz 2014.  odobrena 2.174 privremena boravka u BiH po osnovu obrazovanja i to za studije, te da je taj broj uglavnom nepromijenjen i u prva tri mjeseca 2015. godine, s obzirom na to da je riječ o podacima pred početak studijske 2014/2015. godine.

U ovoj službi navode da su tokom akcije u utorak, koja je sprovedena na fakultetima u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Foči i Palama, pronašli oko 50 stranih studenata koji su ilegalno boravili u BiH (nisu regulisali svoj boravak nakon isteka privremenog boravka), te da su isti pozvani u službene prostorije u predstojećim danima radi utvrđivanja dodatnih činjenica i preduzimanja daljih mjera prema njima. Kako navode, imali su saznanja da strani studenti nisu prijavili promjenu adrese prebivališta, te da su nakon odobrenja boravka zamrznuli status studenta.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu prije ove kontrole na svom portalu pod kategorijom "studenti" (Studentska organizacija IS) 15. aprila objavio je obavještenje Službe za poslove sa strancima BiH, koje je proslijeđeno na ruke rektoru Univerziteta u Sarajevu 6. aprila, u kojem se pozivaju strani studenti da regulišu svoj boravak u BiH. S obzirom na nastalu situaciju postavlja se pitanje da li studenti čitaju ova obavještenja?!

Međutim, u dopisu nije navedeno da će Služba vršiti kontrole na fakultetima, niti je bilo naknadnih objava ovakvih kontrola na portalu.

Do zaključenja jučerašnjeg broja nismo uspjeli da dobijemo komentar iz Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu o ovom slučaju.

"Rektor je na službenom putu u inostranstvu i nedostupan je, tako da ne možemo da komentarišemo ovaj slučaj", istakli su u kabinetu rektora ovog univerziteta.


Mali broj studenata iz Sirije, Iraka i Libije

U Službi za poslove sa strancima su istakli da su strani studenti u BiH uglavnom iz zemalja bezviznog režima: Srbije, Hrvatske, Crne Gore te iz Turske.

"Veoma je mali broj studenata iz Sirije, Iraka i Libije koji sada studiraju na području BiH. Nema nikakvog povećanja dolaska studenata iz ovih zemalja", precizirao je Mirsad Buzar, šef Odsjeka za podršku u Službi za poslove sa strancima BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )