FOTO: null

Studenti Univerziteta Istočno Sarajevo prijete protestima i bojkotom nastave ukoliko Vlada Republike Srspke pod hitno nešto ne učini po pitanju studentskog smještaja.

Smatraju da su iskorišteni u predizborne svrhe i poručuju da su spremni izaći na ulicu da traže svoja prava i jednak tretman sa kolegama iz Banjaluke.

Novi Studentski domovi u Palama svečano su otvoreni 6. oktobra prošle godine. Univerzitet Istočno Sarajevo se kreditno zadužio za 12 miliona maraka, koje objektivno ne može vraćati, ali povjerovali su obećanjima rukovodstva Republike Srpske da će Vlada na sebe preuzeti ne samo vraćanje kredita već i opremanje domova za 600 studenata.

Podsjećamo šta su nakon presjecanja svečane vrpce izjavili tadašnji, ali i sadašnji premijer i predsjednik.

,,Mi smo se već bavili tim pitanjem i zbog određenih procedura Univerzizet je zapravo ušao sam u te procedure da bi one bile ubrzane. Razmatrano je nekoliko puta na koji način se može ući u sufinansiranje ili preuzimanje dijela ili cijelog kredita. U svakom slučaju to će biti tema koja će biti definisana za sledeću godinu, izjavila je 6. oktobra 2014. godine premijer Željka Cvijanović.

Istog dana predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao:

,,Domovi će imati neki svoj prihod. Vidjećemo kako će to ostvarivati, a nedostajući dio naravno da će Vlada participirati.

Vlada kredit nije preuzela, pa je u pitanje doveden opstanak Univerziteta Istočno Sarajevo.

Ni novi studentski domovi, iako svečano otvoreni, nisu u funkciji, jer nema namještaja ni druge opreme, kao ni grijanja.

Studenti očekuju da problem riješi ministar finansija koji je prošle godine obećao da će sve biti gotovo do početka ove godine.

,,Neka ministar Tegeltija provede jednu noć u domu pa će onda možda ubrzati rješavanje naših problema. Moraće prespavati u starom domu jer u novom nema kreveta, predlaže Aleksandar Glavaš predsjednik Studentskog Parlamenta Univerziteta Istočno Sarajevo.

I dok studenti fakulteta u Palama čekaju da se u funkciju stavi novi dom, oni iz Istočnog Novog Sarajeva čekaju da Vlada ispuni obećanje da će renovitati stari studentski dom.

,,Mislili smo da nema sredstava za studentski dom u Istočnom Novom Sarajevu, ali kada vidimo da ima 26 miliona maraka za neke objekte, pozivamo ministra i Vladu da taj objekat naprave i da ga ustupe studentima dok se ne napravi novi studentski dom, ističe Milan Milišić student Poljoprivredniog fakulteta u Istočnom  Sarajevu.

Studentske domove traže i studenti iz Doboja, Bijeljine, Zvornika i Trebinja.

Dom u Foči počeo se graditi prije 5 godina, ali i pored obećanja Vlade Srpske do danas nije završen.

,,Tješi nas što je iduća godina izborna pa će možda staviti stolariju. Za 4 godine će ponovo izbori, pa će ubaciti bar jedan krevet kako bi televitije mogle snimiti da su nešto uradili, kaže Rako Pavlović student Medicinskog fakulteta iz Foče.

Studenti su svjesni da su iskorišteni u predizborne svrhe pa Vladi daju rok od 7 dana da se oglasi po pitanju njihovih problema ili će na ulice i u blokadu nastave.

,,Imamo 15,5 hiljada studenata. Pomnožite to sa brojem članova njihovih porodica. Mislim da takav politički rejting ne treba nikome, upozorava Aleksandar Glavaš predsjednik Studentskog Parlamenta Univerziteta Istočno Sarajevo.

Studenti  Univerziteta Istočno Sarajevo pitaju se zašto Vlada Srpske ima dvostruke aršine. Izgradnju domova u Palama treba da finasira Univerzitet Istočno Sarajevo, dok se za nove domove u Banjaluci zadužila Vlada.

Da li to neko želi da podjeli i studente na istočne i zapadne i da uništu Univerzitet u Istočnom Sarajevu?

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )