FOTO: null

Studentima u Srpskoj otvorena su vrata mnogih zemalja, koje im i ove godine nude stipendije i šansu za usavršavanje.

Osim besplatnog studiranja u Rusiji, koje je promovisano i prošle godine, mladi imaju sve veću mogućnost da studiraju i u evropskim zemljama. Prvi korak koji treba da preduzmu jeste da apliciraju na konkurse koji se objavljuju uglavnom na sajtovima javnih univerziteta.

Jedan od najnovijih objavljen je na sajtu Univerziteta u Banjaluci, a riječ je o pozivu za dodjelu stipendija za master i doktorske studije na Eötvös Lors Loránd University (ELTE) u Budimpešti u Mađarskoj. Stipendije dodjeljuje internacionalni Fond Višegrad u iznosu od 2.300 evra po semestru, a zainteresovani mogu da apliciraju do 31. januara. Uz aplikaciju za mađarske stipendije nema specifičnih uslova osim dobrog prosjeka ocjena.

I austrijski grad Grac je objavio poziv za učešće na konkursu za dodjelu stipendija pod nazivom "Pisac grada Graca". Dobitnici ovih stipendija imaće priliku da od septembra 2015. do avgusta 2016. godine besplatno borave u zamku Cerrini-Schloessl i koriste mjesečnu stipendiju od 1.100 evra.

- Namjera je da se promovišu pisci koji istražuju aktuelne teme, pokazuju sposobnost za inovaciju, kvalitet u estetskom i jezičkom smislu, autentičnost i umjetničku nezavisnost - navodi se u konkursu.

Stipendisti moraju biti izričito saglasni da će ostati u Gracu najmanje osam mjeseci tokom naznačenog perioda, a rok za prijavu je 31. mart ove godine.

Objavljen je i program stipendija koje vlada Rumunije pruža studentima, stranim državljanima, u akademskoj 2015/16. godini. Zainteresovani mogu da apliciraju do 15. marta, a više informacija mogu pronaći na internet stranici Ministarstva spoljnih poslova Rumunije.

U Uniji studenata RS kažu da mladi moraju biti više ažurni ukoliko žele neke od inostranih stipendija.

- I mi ćemo ove godine više promovisati konkurse koji se nude našim studentima kako bi na vrijeme mogli da apliciraju na njih - istakli su u Uniji studenata RS.


Školovanje u Rusiji

Oko 50 studenata sva tri ciklusa studija iz BiH ove godine moći će besplatno da studiraju u Rusiji uz obezbijeđen smještaj i mjesečni džeparac zahvaljujući stipendijama ruske vlade. Aplikacije u martu i aprilu mogu podnijeti studenti svih fakulteta i srednjoškolci koji ove godine završavaju školovanje, a među uslovima su starosna granica od 27 godina i dobar prosjek ocjena.

Dragana Keleč

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )