FOTO: null

Studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji dolaze iz Srbije, ponovo su bili žrtve torture koju sprovodi Služba za poslove sa strancima BiH.

Naime, ta služba nedavno je na veoma grub način izvšila kontrolu u Foči, Palama i Istočnom Sarajevu, u maniru koji je podsjećao na privođenje kriminalaca.

Takav nastup apsolutno je nesrazmjeran je sa „prestupom“ za koji se studenti iz Srbije terete – da na teritoriji BiH borave duže od tri mjeseca bez boravišne dozvole. Da je riječ o praksi koja se ponavlja govori i priča studentkinje iz Užica koja studira na Palama. U razgovoru za magazin Istina opisala nam je svoje neprijatno iskustvo iz juna 2014. kada je dobila poziv da se javi u kancelariju za azilante.

– Nisam znala ko me zove i zbog čega. Otišla sam do stanice policije gdje su na veoma drzak i grub način pokušali od mene iznuditi izjavu i natjerati me da potpišem neke papire. Osjećala sam se veoma neprijatno, uplašeno, a najviše poniženo. Rekli su mi da kao strani državljanin moram da platim 300 KM na ime kazne jer sam prekršila zakon BiH – rekla je studentkinja koja je insistirala na anonimnosti.

Većina studenata iz Srbije koji studitaju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u strahu da ne budu protjerani iz BiH uplatili su kazne, nakon čega je uslijedila nova neprijatnost. Naime, dobili su poziv da se pojave u Osnovnom sudu u Sokocu.

– U Sokocu smo doživljeli istu neprijatnost, bez dodatnih obavještenja zašto se na ovakav način ophode prema nama. Morali smo platiti dodatnih 150 KM na ime boravišnih taksi i kamata, ističe naša sagovornica.

Ranije studenti iz Srbije i Crne Gore na UIS nisu imali sličnih problema, a teško je povjerovati da niko od njih tada nije boravio duže od tri mjeseca u Srpskoj.

Zašto se baš sada počelo sa pokazivanjem mišića na studentima iz Srbije ? Poražavajuća činjenica je da je rukovodstvo UIS pokazalo pasivnost i nebrigu. Da stvar bude još tragičnija, Republika Srpska i Srbija imaju potpisan Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, posebno na polju nauke, kulture i obrazovanja!

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )