FOTO: null

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske donijela je odluku o pokretanju tarifnog postupka za povećanje cijena električne energije, a računi sa većom cijenom struje za domaćinstva od 9,1% mogli bi početi stizati već od juna ove godine.

Mali kupci, industrijski i komercijalni, čiji su objekti priključeni na distrubitivni sistem napona nižeg od 1 kilovolta mogu očekivati račune veće za 10,65 odsto, dok veliki potrošače na naponskom nivou od preko 10 kilovolti, mogu računati na poskupljenje od čak 19%, ali o tome posljednju riječ treba da da rezervni snabdjevač, a to je "Elektroktroprivreda Republike Srpske".

Ako im se odbije povećanje penzija za 2,5-3%, strujni udar će penzionere stresti po cijeni 6-7% višoj nego do sada. Po našoj računici, domaćinstva će, na godišnjem nivou, struja koštati više za 250 do 500 maraka.Privrednicima će na novi namet otići od 5.000 do čak 50.000 godišnje, u zavisnosti od toga koliko troše i na kojem naponskom nivou.

Cijene još nisu podignute, tek je započet tarifni postupak, pravdaju se u Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske. Tarifni postupak će, kažu, pratiti javna rasprava, s tim dа јаvnоst mоžе do da prisustvuje fоrmаlnој rаsprаvi, аli rаsprаvlјаti mоgu sаmо strаnkе u pоstupku. Osim toga, oni su, kažu, nadležni samo za povećanje cijena struje domaćinstvima i malim kupcima, industrijskim i komercijalnim.

Besmisleno je govoriti o rasterećenju privrede, a podizati cijenu struje za bezmalo 20%, kaže za BN televiziju direktor Tvornice keksa "Mira"- Prijedor, koje troši mnogo struje.

U "Elektroprivredi" smatraju da je planirano poskupljenje opravdano i potrebno i da će i nakon poskupljenja cijene biti među najnižim u region.

Evidentno je i to da komisija i "Elektroprivreda" barataju različitim procentima kada je u pitanju povećanje cijena, što dovoljno govori o zbrci koju su sami stvorili.

Primjera radi, za domaćinstva je, prema komisiji, predviđeno povećanje od 9,1%, a prema "Elektroprivredi" 9,4%. Baveći se promilima, u "Elektroprivredi" su zaboravili na milione koje su, umjesto da poskupljuju struju, mogli da uštede u svom dvorištu. 4.000 radnika viška puta prosječna plata od 1.500 maraka jednako je 6 miliona mjesečno, odnosno 72 miliona maraka godišnje!

Opširnije u Dnevniku 2 BN TV u 19:30

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )