FOTO: Glas Srpske

Strožija kontrola rada na crno ali i rada inspektora na terenu, samo su neke od promjena u zakonu o inspekcijama na kojima radi Ministarstvo uprave i lokalne samouprave.

Zasad ne otkrivaju detalje i poručuju da će nacrt uskoro u proceduru. Sindikalci nemaju ništa protiv. Smatraju da trenutni sistem kontrole ne funkcioniše kako treba. 

“Dosta smo vremena proveli na neke preventivne mjere, savjetodavne funkcije inspektorata i svega ostalog. Vidimo, nažalost, da to nije dalo dovoljne rezultate, smatramo da strožije kazne i represivnije djelovanje sigurno će uozbiljiti i unaprijediti postojeće stanje koje imamo trenutno”, kaže Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske

Potrebno je ciljano ići na određene poslodavce za koje se zna da ne poštuju pravila, ocjenjuju u Sindikatu. Poslodavci odgovaraju - nemamo ništa protiv širih ovlašćenja za inspekciju. Podržavaju sve što će umanjiti sivu ekonomiju.

“Ono što je za poslodavce bitno, da poslodavci koji ne poštuju propise Republike Srpske i BiH predstavljaju nelojalnu konkurenciju i u svakom slučaju u nekom narednom periodu očekujemo da ove mjere koje ćemo postići i putem zakona o inspekcijama daju efekat, i da se u konačnici smanji neformalna ekonomija u Republici Srpskoj”, kaže Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Sa poslodavcima se slažu i u Privrednoj komori - nelojalna konkurencija je ozbiljan problem Republike Srpske. Premijer Radovan Višković i sa predstavnicima komore je razgovarao o toje temi i tražio da daju doprinos novom zakonu. Određene ideje već imaju.

“To podrazumijeva i pooštravanje s jedne strane, ali i da se izbjegnu situacije kao što smo do sada imali - da imamo selektivan pristup pojedinim privrednim društvima, da s jedne strane imate privredna društva koja vrlo često imaju posjete inspekcije, s druge strane u neka privredna društva godinama ne ulaze. Da imamo situaciju da pojedini inspektori na svoj način tumače određene odredbe”, kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Izmjena rada inspektora je za sindikalce bilo jedno od ključnih pitanja iz Memoranduma o zajedničkim mjerama.Vlada i Savez sindikata su ovaj dokument potpisali krajem 2017. godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )