FOTO: unsplash.com

Svečani saloni širom Srpske u idućem periodu biće pod strogim nadzorom Inspektora, a između ostalog pod lupom je rad na crno, kao i nabavka hrane i pića koja se služi gostima.

Da u ovoj oblasti vlada haos svjedoče podaci da su lani u više od 60 odsto kontrolisanih svečanih salona utvrđene nepravilnosti, uglavnom zbog neizdavanja računa, dogovaranja poslova bez ugovora, neposjedovanja evidencije i dokaza o porijeklu robe i hrane.
 
Portparol Inspektorata Republike Srpske Dušanka Makivić, kaže da je Ministarstvo trgovine i turizma vršilo izmjene zakona o ugostiteljstvu, a sve u cilju suzbijanja sive zone i zloupotrebe.
 
– Ministarstvo trgovine i turizma je krajem prošle godine vršilo izmjene zakona o ugostiteljstvu koji su stupili na snagu početkom ove godine nakon što su prošli zakonsku proceduru gdje je po prvi put zakonom definisano kao posebna vrsta objekta za pružanje ugostiteljskih usluga svečani salon ili salon za posebne proslave i prilike. U samom obrazloženju, prilikom donošenja zakona, Ministarstvo je upravo definisalo tu potrebu iz razloga jer takve vrste proslava nisu bile dovoljno definisane u smislu pružanja ugostiteljskih usluga zbog čega su ostavljale prostora za određenu sivu zonu i zloupotrebe koje su definitivno išle na štetu onih ugostitelja koji legalno rade. Naši ugostitelji već godinama ne dozvoljavaju tu praksu da se unosi hrana iz domaće radinosti. Moguće je, ali taj proizvod mora imati adekvatnu dokumentaciju, odnosno, uz tortu, morate donijeti račun iz objekta u kojem ste kupili – kaže Makivić.

U slučaju zdravstvenih tegova uzrokovanih unesenom hranom, odgovornost, iako neosnovano, snosi subjekat koji je vlasnik salona.
 
– Recimo, ukoliko dođe do bilo kog zdravstvenog problema, trovanja gostiju ili slično, postavlja se pitanje odgovornosti. Odgovoran je subjekat, odnosno objekat u kojem se određeno dešavanje organizuje. Potpuno neosnovano bi bilo da se tereti vlasnik objekta, u slučaju trovanja recimo, jer nije pripremao tu hranu, ali je dozvolio da se to unese – dodaje Makivić, prenosi ATV.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )