FOTO: null

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu pozvao je sve štediše bivše Ljubljanske banke da do 17. oktobra ovom sudu dostave dokumentaciju i izjavu da ostaju pri svojoj tužbi.

Potvrdila je ovo juče predsjednik Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić.

- Sud u Strazburu je svim štedišama Ljubljanske banke koji imaju podneske u tom sudu poslao poziv da potvrde da li ostaju pri svojim tužbama. Štediše treba da se izjasne da li su podnijeli zahtjev za verifikaciju te da dostave dokumentaciju kojom se potvrđuje da im Slovenija ništa nije isplatila - kaže Omersoftićeva.

Ona je pojasnila da sud u Strazburu ovim želi preispitati izvršenje presude budući da Ljubljana štedišama iz BiH još nije isplatila novac.

- Iako je Slovenija donijela zakon o isplati i obećala da će obezbijediti novac, to se nije desilo. Takođe, doneseni zakon nije u skladu sa presudom, jer mnogim štedišama osporava pravo na štednju bez pravnog osnova - kaže Omersoftićeva.

Ona je podsjetila da je prema presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Ališić konstatovano da se prema BiH bez kamata na ime štednje duguje 260 miliona maraka, umanjeno za oko tri odsto iskorišćenih sredstava u privatizaciji u FBiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )