FOTO: pixabay

Svakodnevno se susrećemo sa stvarima koje je potrebno da naučimo i zapamtimo, bilo da je to učenje razlomaka, novog jezika, poslovno usavršavanje, upotreba nove aplikacije na telefonu ili slično.

Ipak, strategije učenja su najkorisnije i najpotrebnije učenicima i studentima, ali i roditeljima učenika kako bi mogli pomoći svojim školarcima da pronađu najbolji način koji im odgovara. Ovo je naročito važno u vrijeme pandemije virusa korona, gdje su časovi često skraćeni, a nastava se odvija online.
 
Strategije učenja predstavljaju operacije koje se koriste radi lakšeg sticanja, pamćenja ili korištenja informacija. To su specifične akcije koje onaj ko uči poduzima kako bi učenje učinio lakšim, bržim, zabavnijim i učinkovitijim.
 
Prvi korak, prije upotrebe strategija učenja, jeste postavljanje cilja koji se želi postići i koji treba da bude optimalan - ne prelagan, ali ne i nedostižan.
 
Kada je cilj postavljen, možemo početi koristiti strategije učenja, kao što je pomodoro tehnika. Ona funkcioniše tako što se tokom 25 minuta fokusiramo isključivo na učenje, nakon čega pet minuta odmora služi za bilo koju drugu aktivnost. Ova tehnika, pored toga što omogućava efikasnu organizaciju vremena, dovodi i do sprečavanja umora.
 
Veoma korisna strategija jeste pisanje bilježaka. Upravo taj način omogućava učenicima da se fokusiraju na praćenje nastave, kao i da veoma brzo ponove ono što su naučili.
 
Mnogo puta smo svi čuli izreku "ponavljanje je majka znanja", a ono nam omogućava da dugotrajno uskladištimo stečena znanja i da dobro ovladamo istima.
 
Strategije organizacije temelje se na identifikovanju najvažnijih pojmova koje se uče, te njihovom povezivanju. Ako je gradivo koje se uči obimno, potrebno ga je podijeliti u manje cjeline i svaku zasebno obrađivati. Organizovane informacije se lakše pamte, što olakšava proces učenja.
 
Strategije elaboracije omogućavaju da znanje koje trenutno usvajamo povezujemo sa znanjem koje već imamo. Ono što je od posebne koristi jeste da prilikom učenja i korištenja ove strategije nalazimo praktične primjere koji će nam pomoći pri učenju, a kasnije i pri dosjećanju naučenog.
 
Mape uma omogućavaju da se mnogo informacija organizuje na jednom listu papira, pri čemu se kreće od glavnog pojma prikazanog na sredini papira. Sa glavnim pojmom povezuju se sljedeći važni pojmovi, uz pomoć linija i simbola. Ova strategija će biti efikasnija ukoliko se koristi što više slikovnih asocijacija, kao i različite boje.
 
Metoda ključnih riječi može biti veoma korisna, naročito kada je u pitanju učenje stranih jezika. Suština ove metode jeste da se poveže riječ na vlastitom jeziku i riječ na stranom jeziku, te stvori određena slika.
 
Veoma je važno individualno istražiti koje nam strategije odgovaraju i pomažu prilikom učenja. Međutim, ove strategije nam neće biti od velike pomoći ako ne budemo motivisani da se posvetimo učenju. Iako proces učenja često može da bude mukotrpan, uvijek treba da imamo na umu da je učenje uslov za lični rast i razvoj, kao i ostvarenje vlastitih potencijala.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )