FOTO: null

Na račune političkih partija u BiH od 2004. do 2014. godine iz budžeta sa svih nivoa vlasti leglo je skoro 210 miliona KM, a samo lani stranke su “zaradile” više od 17,8 miliona maraka iz tih izvora.

U stranačke kase novac je stizao iz budžeta Srpske, FBiH i sa nivoa BiH te iz opštinskih, gradskih i kantonalnih budžeta i budžeta Brčko distrikta, a prema podacima iz informacije Centralne izborna komisije (CIK) BiH o planiranim i isplaćenim sredstvima čak pet stranaka lani je dobilo milionske iznose.

Na čelu liste stranaka prema zaradi na kraju prošle godine bila je SDA, kojoj je sa svih nivoa vlasti ukupno uplaćeno 2,76 milion KM, a u stopu je prati SDP BiH sa “zarađenih” 2,67 miliona. Treće mjesto je zauzeo SNSD, čiji je račun težio 1,74 miliona, a iza njega na listi najbogatijih stranaka su SBB, sa “zarađenih” 1,39 miliona i HDZ BiH kojem je iz budžeta ukupno pripalo 1,35 miliona maraka.

Šesto mjesto je zauzeo SDS, koji je lani inkasirao iz budžeta sa svih nivoa vlasti ukupno 991.150 KM, a slijede ga SBiH sa 850.680 KM, Narodna stranka “Radom za boljitak” sa 676.407 KM, PDP sa 494.425 KM, a deseto mjesto zauzeo je DNS, kojem je lani uplaćeno 467.209 maraka.

- Stranke na kraju 2014. godine dobile ipak manje novca iz budžeta nego što je prvobitno planirano. Njima je trebalo da pripadne 18,67 miliona KM, tako da su dobile za oko 800.000 manje od planiranog - istakli su u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

U CIK-u su, međutim, istakli da nisu dobili nikakve podatke iz devet opština o isplaćenim sredstvima niti obavještenje da nisu finansirali političke subjekte. To su Bileća, Istočno Novo Sarajevo, Ljubuški, Milići, Ravno, Rogatica, Stolac, Trnovo (RS) i Ugljevik.

Ako se uporede iznosi novca po godinama, počev od 2004, evidentan je trend rasta izdvajanja sve do 2008. godine, kada je isplaćeno rekordnih 23,68 miliona KM. U 2009. godini zabilježen je pad, tako da su strankama pripala 19,74 miliona, ali su već iduće godine dobile znatno više, čak 22,24 miliona. Nakon 2010. godine budžetska izdvajanja za političke subjekte su opadala sve do 2013. godine, dok su lani porasla za oko pola miliona u odnosu na prethodnu godinu.

Analitičari smatraju da, imajući u vidu ekonomsko stanje u BiH, stranke dobijaju previše novca te podsjećaju da partije, osim budžetskog novca, imaju druge izvore finansiranja, kao što su članarine, prilozi pravnih i fizičkih lica, imovina, pokloni i drugo.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe da strankama u BiH pripadaju enormni iznosi iz džepova poreskih obveznika kojima su dali mnoga obećanja na izborima, a mnoga nisu ni do danas ispunili.

- Previše je komercijalizovan pojam bavljenja politikom kod nas. Potpuno je izgubljen princip da se ljudi svojim članarinama, kao i svojim članstvom bore za svoje ideje i stavove - rekao je Pavlović.


Stranke koje su lani dobile najviše novca

* SDA 2,72 miliona KM

* SDP 2,67 miliona KM

* SNSD 1,74 miliona KM

* SBB 1,39 miliona KM

* HDZ BiH 1,35 miliona KM

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )