FOTO: null

Skrivanje prihoda, pogotovo od donacija i pogrešno vođenje poslovnih knjiga osnovne su zamjerke koje je Služba za reviziju Centralne izborne komisije (CIK) BiH iznijela na račun poslovanja vodećih političkih partija u BiH za 2014. godinu.

Tako SDA, koja je u 2014. godini imala najviše prihode i to 4,87 miliona KM, nije evidentirala nenovčane donacije po osnovu besplatnog korišćenja poslovnih prostora u čak devet opština. Pored toga, revizori su utvrdili i da je SDA priloge u iznosu od 829.000 KM uplatila na račune nižih organizacionih dijelova, a ne na račune Glavnog odbora, što je mimo zakona.

Najviše primjedbi CIK je imao na rad SDP-a BiH, koji je u 2014. godini ostvario nešto manje prihoda nego SDA, 4,87 miliona maraka. Ova stranka takođe nije evidentirala nenovčane donacije, odnosno besplatno korišćenje poslovnih prostora, a nije prijavila ni sav prilog od jednog fizičkog lica.

Osim toga, SDP je primio priloge pravnih lica koja su sklopila ugovore o javnim nabavkama sa organima izvršne vlasti na svim nivoima u BiH čija je vrijednost veća od 10.000 KM.

- Glavni odbor stranke primio je prilog od 7.000 KM od firme AS Jelah-Tešanj koja je 2014. godine Službi za zajedničke poslove institucija BiH nabavljala kafu i tople napitke - upozoreno je u reviziji.

Otkriveno je i da je opštinski odbor SDP-a Gračanica primio prilog "Plasteksa" iz Gračanice od 2.000 KM iako je ta firma imala ugovor sa Centralnom izbornom komisijom BiH.

- Pored toga, SDP je ostvario prihod od gotovo 34.000 maraka od imovine u Zenici, Varešu i Gračanici koja nije u njegovom vlasništvu - naveli su iz CIK-a.

Glavna zamjerka CIK-a za rad SNSD-a, koji je sa 2,7 miliona KM bio treća stranka po visini prihoda u 2014. godini, bila je to što je koristio poslovne prostore u vlasništvu opština bez plaćanja zakupnine, a to nije evidentirao.

Kada je riječ o SDS-u, revizori su utvrdili da su čak tri organizaciona dijela te stranke koristila poslovne prostore bez plaćanja zakupnine, a to stranka nije evidentirala u knjigama niti prijavila u finansijskom izvještaju. Pored toga, SDS nije izdao potvrde o prijemu dobrovoljnih priloga od 693.200 KM, niti je evidentirao prihode od 60.000 KM, koje je ostvario iz budžeta opštine Zvornik.

Peto mjesto po prihodima zauzeo je HDZ BiH kod kojeg su revizori utvrdili propuste u vezi sa uplatama priloga, a nije pravilno evidentirao rashode i obaveze.

Kod SBB-a BiH revizori su naveli da blagajnički nalozi naplate i isplate novca nisu kontrolisani niti odobreni od strane ovlašćene osobe. SBB je isplaćivao novčane akontacije nižim organizacionim dijelovima stranke, na privatne račune sekretara i odgovornih lica i to u iznosu od 72.500 KM. Pored toga, ova stranka je u nekoliko navrata prepravljala svoje finansijske izvještaje.

PDP takođe nije evidentirao nenovčane donacije po osnovu besplatnog korišćenja poslovnih prostora. Pored toga, prilozi fizičkih i pravnih lica u iznosu od oko 25.000 KM uplaćeni su na transakcijske račune nižih organizacionih dijelova stranke, a ne na račune Glavnog odbora. PDP nije evidentirao troškove zakupa poslovnih prostora i motornih vozila niti nenovčane donacije.

SP, pak, nije vodio evidencije o prijemu članarina, a svi dobrovoljni prilozi takođe nisu uplaćeni na glavni račun stranke.

Primjedbe su iznesene i na račun NDP-a, a revizori su ukazali da je ova stranka ostvarila prihode od Nove socijalističke partije u iznosu od 5.747 KM, Narodne demokratske stranke od 27.672 KM i Demokratske partije Dragan Čavić u iznosu od 6.046 KM.

- Provjerom u službenim evidencijama utvrđeno je da na opštim izborima 2014. godine navedene stranke nisu učestvovale kao koalicija stranaka, a da su ove stranke djelimično finansirale troškove kampanje NDP-a, čime je NDP ostvario zabranjeni prilog - istaknuto je u izvještaju.

Politikolog iz Centra za razvoj humanističkih ideja Stefan Vukojević naglašava da je očigledno da u BiH postoji "politički dil" između čelnika pojedinih stranaka i vlasnika objekata koji im izdaju prostor za rad.

Vukojević je naveo da propusti koje prave stranke nisu specifični samo za BiH, već za kompletan region.

- To što se dešava sa strankama preraslo je u jednu normu opšteg ponašanja - kazao je Vukojević.

Kršenje

CIK BiH utvrdio je kontrolom finansijskih izvještaja 118 političkih stranaka za 2014. godinu da je njih šest prekršilo finansiranje političke kampanje. U CIK-u kažu da 13 stranaka nije omogućilo pristup svojim prostorijama te za njih nije bilo moguće izvršiti reviziju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )