FOTO: null

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić rekao je da juče da će ubuduće Stranka pravedne politike /SPP/ djelovati u okviru DNS-a.

"Zadovoljni smo jer se radi o stranci koja je kratko na političkoj sceni, ali je pokazala veliku ozbiljnost u kampanji pred parlamentarne izbore. Imali su jako dobar medijski nastup, imaju dobar i sposoban kadar i smatramo da će doprinijeti daljem razvoju DNS-a", rekao je Pavić.

On je nakon sjednica Predsjedništva i Glavnog dbora DNS-a rekao da je odluka o ujedinjenju SPP-a sa DNS-om donesena na organima obje stranke, a u ponedjeljak, 22. juna, biće samo formalno potpisan ugovor o tome.

Pavić je dodao da je na sjednici Glavnog odbora potvrđena ranija odluka Predsjedništva DNS-a o raskidu koalicije sa Srpskom naprednom strankom /SNS/ koja, kako je rekao, vodi politiku koja nije ni politika DNS-a, ni politika Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti politika stabilnosti Srpske.

"Mijenjanje vlasti kako su je oni zamislili, da ono budu faktor oko koga će se ujediniti stranke u Republici Srpksoj, mislim da je za njih bio prevelik zalogaj i da se od tog zalogaja mogu ugušiti", smatra Pavić.

Pavić je naglasio da su odnosi unutar vladajuće koalicije i sama koalicija stabilni i da se ne treba obazirati na priče o tome da opozicija ima većinu.

"Ne samo da nemaju većinu, nego će se njihova manjina svakim danom smanjivati", rekao je on.

Kada je riječ o predstojećoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti riječi o spornom audio-materijalu, Pavić je rekao da DNS nije protiv da se razgovara o tome, ali da iz takve rasprave neće biti rezultata.


Protiv skupštinske rasprave o poskupljenju struje

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić rekao je danas da DNS neće prihvatiti zahtjev opozicije da se o mogućem poskupljenju struje raspravlja u parlamentu Srpske, ali da će prihvatiti, ukoliko bude potrebno, raspravu o smjeni Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Pavić je naglasio da DNS predlaže konkretne realne mjere, a ne politikantske, "poput opozicije koja najavljuje izvođenje penzionera na ulicu" i slično.

"Hoćemo tražiti od Vlade da obaveže predstavnike državnog kapitala u Elektroprivredi da stavi veto na svaku odluku Elektroprivrede o poskupljenju struje", rekao je Pavić novinarima nakon sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora stranke.

On je istakao da će, ukoliko bi, i uprkos tome cijena struje bila povećana, DNS tražiti smjenu kompletnog rukovodstva "Elektroprivrede" i postavljanje novog , koje bi poništilo odluke o poskupljenju.

Pavić je naglasio da cijela "Elektroprivreda" nije u gubitku, da ima prostora za unapređenje njenog rada, ali ne i privatizaciju koju predviđa reformska agenda za BiH.

"Elektroprivreda je nacionalno dobro u koje su ulagali i sad ulažu svi građani iz svojih ličnih dohodaka i niko nema prava da to dobro preda u ruke pojedincu", istakao je Pavić.

On je naglasio da se reformska agenda koja je dostavljena institucijama BiH i Republike Srpske, osim privatizacije "Elektroprivrede", odnosi i na rekonstrukciju i privatizaciju i drugih javnih preduzeća poput "Šuma" ili "Željeznica", što je za DNS neprihvatljivo.

"Cilj je privatizovati naša nacionalna dobra kao što su voda, struja, šume, zemlja, rude, a DNS se u svom programu protivi privatizaciji javnih nacionalnih dobara", rekao je Pavić.

On je naglasio da DNS čudi ponašanje predstavnika Republike Srpske u Savjetu ministara BiH koji su prihvatili takvu agendu, te da je očigledno da oni imaju neku drugu politiku, suprotnu zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma i jedinstvenog nastupa predstavika Srpske prema svim drugim institucijama.


Protivljenje rezoluciji o Srebrenici

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić rekao je danas da je DNS protiv bilo kakve rezolucije ili deklaracije o Srebrenici jer njima međunarodna zajednica staje na stranu Bošnjaka i izaziva revolt kod druge strane, zloupotrebljavajući žrtve u politikantske svrhe.

On je naglasio da DNS poštuje sve žrtve i saosjeća sa porodicama stradalih, ali da nikada neće biti za zloupotrebu žrtava u političke svrhe.

"Smatramo da međunarodna zajednica treba napustiti ovaj način rada u BiH koji se svodi na to da se opredjeljuje za jednu stranu i time gura prst u oči drugoj strani", rekao je Pavić novinarima u Banjaluci nakon sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora DNS-a.

On je naglasio da, kada bi međunarodna zajednica imala stav da će prihvatiti sve ono što se dogovori u BiH, više ne bi bilo novih problema već bi se postizali dogovori.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )