FOTO: null

Da li će na fakultetima u RS i posle drugog upisnog roka ostati poluprazni amfiteatri? Na Banjalučkom univerzitetu 1.660 slobodnih mesta, u Istočnom Sarajevu još više -1.713

Na Banjalučkom univerzitetu danas budući studenti polažu prijemni ispit u drugom upisnom roku, za prvi ciklus studija, što je na univerzitetu u Istočnom Sarajevu završeno još u nedelju. Posle rezultata prvog upisnog roka Srpska se suočila sa sindromom polupraznih univerzitetskih klupa, i ozbiljno zabrinula. Da li će se posle ovog kruga prijemnih ispita generalna slika promeniti, znaće se već 5. odnosno 9. septembra, kad fakulteti budu upisivali kandidate.

Na Banjalučkom univerzitetu ostalo je još 1.660 mesta, od čega su 349 rezervisana za vanredne i strane studente. Dakle, slobodno je u stvari 1.303 mesta, ako izuzmemo ovu stavku koja je uvek relativna, s obzirom na to da je pretežno slab odziv stranih studenata, dok vanrednih bude tek nešto više.

Prošle godine, u ovom periodu, pred početak drugog upisnog roka slobodnih mesta je bilo znatno malje, 838.

Prorektor Banjalučkog univerziteta Simo Jokanović za “Novosti” objašnjava da je pretpostavka slabijeg priliva kandidata u oba upisna roka ekvivalentna broju srednjoškolaca u Srpskoj.

- Ove godine manje je svršenih srednjoškolaca u odnosu na prošlu godinu, i to čak za 700. Prošle akademske godine, samo u Banjaluci bilo ih je za oko 350 manje nego lani. Pretpostavka je da je to jedan od razloga zašto je i brucoša manje nego prošle i prethodnih godina - rekao je Jokanović.

On kaže da se ova statistika, ipak, nije promenila na nekim smerovima, već naprotiv.

- Na primer na Filozofskom fakultetu imamo tri do četiri puta više kandidata od očekivanog broja, i svi su smerovi, osim filozofije i istorije, popunjeni do poslednjeg mesta - kaže Jokanović.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu ostalo je slobodno ukupno 1.713 mesta.

Profesori ocenjuju da se većina brucoša radije opredeljuje za studiranje u inostranstvu, jer tamo vide veću mogućnost za zaposlenje, što se i ove godine negativno odrazilo na upisnu politiku u Republici Srpskoj.

Generalno, nikada lošiji upis nije bio nego ove godine. To je karakteristika za sve fakultete univerziteta u Istočnom Sarajevu, ocenjuje dekan Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini prof. dr Miladin Jovičić, gde je od 140 planiranih, za drugi upisni rok ostalo čak 70 slobodnih mesta. Jovičić smatra da osim toga što je smanjen broj studenata, nije stvorena poslovna klima u Republici Srpskoj da mladi imaju viziju da će kad završe fakultet naći posao. Sad im fakultet dođe samo kao odlaganje problema zaposlenja.

- Svaki treći student koji dođe da se upiše pita kako je otići u Austriju, Nemačku da tamo studiraju, a to je siguran znak da nema perspektive ovde. Mi smo sada pri dnu lestvice u Evropi. U BiH samo 24 odsto srednjoškolaca upisuje fakultet - ističe Jovičić.

Iako je evidentno da je veliki broj ekonomista na Birou za zapošljavanje, prof. Jovičić ukazuje da su ekonomisti u odnosu na ostala zanimanja mnogo lakše dolazili do posla. Međutim, dodatni problem je i taj što nisu utvrđeni kriterijumi kvaliteta nastave na fakultetima.

- Samo na području Bijeljine imate 14 fakulteta sa ekonomskim smerom! Da li je to potrebno? Kakav je tu kvalitet, to samo bog zna. Ne postoji merilo kvaliteta - smatra Jovičić.

ISTOČNO SARAJEVO

NA Filozofiji je najviše slobodnih mesta, 402, prate ga Pravni fakultet 179, Pedagogija 175, Saobraćajni 128, Fakultet poslovne ekonomije 113, Pravoslavni bogoslovni 89, Fakultet fizičkog vaspitanja 87, Tehnološki 82, Elektrotehnički 68, Mašinski 62, Ekonomski Pale 55, Ekomonski Brčko 48, Muzička akademija 33, Fakultet za proizvodnju i menadžment 31, Medicinski 27, Akademija likovnih umetnosti 7.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )