FOTO: null

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH raspolaže saznanjima o postojanju fiktivnih firmi preko kojih stranci nelegalno kupuju zemljište u BiH, te o utajama poreza i pranju novca prilikom kupovine nekretnina.

U SIPA su rekli da o tome ne mogu da iznose više podataka u javnost, jer su provjere u toku.

Služba za poslove sa strancima BiH sprovela je akciju utvrđivanja broja registrovanih firmi čiji su vlasnici stranci i koliko je među njima fiktivnih.

U Službi su naveli da je cilj akcije, sprovedene u saradnji sa drugim institucijama, bio utvrđivanje legalnosti kupovine zemljišta i otkrivanje utaja poreza i pranja novca prilikom kupovine.

- Bilo je obuhvaćeno 108 firmi koje su registrovane ovdje, a čiji su vlasnici stranci. Utvrđeno je da je 71 vlasnik firme iz Kuvajta, 13 iz Libije, 12 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, deset iz Sirije i dva iz Katara - rekao je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

Istakao je da je pronađeno dosta fiktivnih firmi, da neka lica nisu ni ušla u BiH već su ovlastili državljane BiH koji u ime njihove firme mogu kupovati nekretnine u BiH.

Služba je sva saznanja o tome proslijedila drugim bezbjednosnim agencijama, SIPA i Poreskoj upravi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )