FOTO: null

Izbor novog saziva Savjeta ministara BiH i formiranja vlasti na bosanskohercegovačkom nivou na dugom je štapu. Bošnjački političari iz Federacije BiH maksimalno "zatežu" proces. Na sceni su i ucjene prema Republici Srpskoj da zauzvrat prihvati put BiH prema NATO. Mlake reakcije iz međunarodne zajednice na stav bošnjačkih političara, samo su dokaz ko stoji iza leđa Bošnjaka u cijeloj priči, kažu sagovornici "Novosti".

- Potpuno je jasno da blokada izbora novog saziva Savjeta ministara BiH odgovara djelu međunarodne zajednice, jer su navikli da modeliraju odnose unutar BiH. To je sa jedne strane. Druga strana je bosanska politička komponenta, jer želi da kao i u poslednje četiri godine iz RS, za partnere bira gubitnike izbora. To apsolutnom pobjedom SNSD na oktobarskim izborima više nije moguće - kaže Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD u PD Parlamenta BiH.

On dalje kaže i da je pogrešno govoriti o tehničkom mandatu Savjeta ministara.

- Savjet ministara je u mandatu i nema ograničenja u odlukama koje može da donosi. To je dodatna opasnost po Srpsku. Svjedoci smo činjenice da je protekle četiri godine Savjet ministara pokušavao da nanese ogromnu finansijsku štetu RS. Zbog toga svaka odluka koju donesu sada, a nije usaglašena sa institucijama RS, za nas je neprihvatljiva - smatra Košarac.

On dodaje da bi bilo vrlo dobro da aktuelna trojica ministara u Savjetu ministara BiH, a koji dolaze iz Srpske, podnesu ostavke i na taj način smanje mogućnost Bošnjaka da uslovljavaju Srpsku i ignorišu izbornu volju birača iz RS!

- Najbolja struktura vlasti u BiH je ona koja se sastoji od pobjednika proteklih izbora u RS i FBiH. Očekujemo da će se u FBiH uskoro formirati vlast i da će prestati sa blokadom procesa od strane i dva bosanska člana Predsedništva BiH. Vlast na tom nivou mora se definisati kako bi imalo smisla da se održavaju sjednice Parlamenta BiH. Kada se odblokira izbor predsedavajućeg Savjeta ministara, očekujemo da se stvore uslovi za njihovo održavanje - ističe Košarac.

Dr Nenad Stevandić, predsjedavajući Srpskog kluba u PD Parlamenta BiH, kaže da aktuelnom situacijom sa blokadom izbora novog Savjeta ministara najviše profitiraju oni koji nemaju politički legitimitet i koje su građani na izborima u Srpskoj delegitimisali zbog lošeg četvorogodišnjeg rada.

- Blokada Savjeta ministara BiH može biti i dio veće igre, koja za cilj ima da destabilizuje Srpsku, BiH i cijeli Balkan. Nažalost, iza cijele situacije oko blokade krije se politička igra koja bi mogla da ostavi velike posledice kako na BiH, tako i na Balkan.

Srđan Perišić, profesor Političkih nauka na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kaže, za "Novosti", da stranci, koji treba da reaguju zbog bošnjačke blokade fomiranja vlasti na nivou BiH, u stvari "hrane" Bošnjake da nastave sa blokadom.

- Za 23 godine od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Bošnjaci nisu željeli Srbe za prave političke partnere u BiH, već strance. Zato se BiH danas urušava - kaže Perišić.

KOMŠIĆ: U NATO BEZ DODIKA

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da se predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik u ovom trenutku ne može nagovoriti da prihvati put ka NATO.

Komšić tvrdi i da su odluke već donijete i da "praktično ne treba Dodikova saglasnost za NATO".

Komšić je za HRT rekao i da Dodiku to može da kaže, ali da to još nije učinio, ali da ne znači da neće.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )