FOTO: srpskainfo.com

Štrajk je jedina preostala i adekvatna sindikalna mjera koja može poboljšati socijalni i ekonomski položaj doktora medicine i zaustaviti nepovratno osipanje stručnih i kvalifikovanih zdravstvenih radnika i potpuno urušavanje zdravstvenog sistema RS.

To poručuju iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS, podsjetivši da su 13. septembra uputili posljednji poziv predsedniku Vlade RS na dogovor o povećanju plata.

– Akcioni plan Vlade za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema iz marta ve godine je za sada mrtvo slovo na papiru i bez ikakvih vidljivih rezultata, a u većini zdravstvenih ustanova se i dalje ne uplaćaju porezi i obavezni doprinosi na isplaćene plate. Činjenica je da se dugovi i dalje nekontrolisano povećavaju, iako je predsjednik Vlade najavio da će se sa zamrzavanjem plata u zdravstvu ubrzano smanjivati postojeća dugovanja. Zbog alarmantnih pokazatelja teškog stanja u zdravstvu, kao i izuzetno lošeg  ekonomskog i socijalnog položaja doktora medicine koji rade u javnim zdravstvenim ustanovama, SSDM uporno je tražio da se poboljša ekonomski i socijalni položaj doktora medicine, jer se održivost zdravstvenog sistema u pogledu kadrova može ostvariti jedino sistemskim i dugoročnim mjerama, od kojih je najvažnija mjera planskog povećanje plata i drugih naknada doktorima medicine i drugim zdravstvenim radnicima – navodi se u saopštenju.

U SSDM dodaju da su stagniranje plata i odgađanje sprovođenja ozbiljnih reformi u zdravstvu, doveli do sve masovnijeg odlaska doktora medicine i drugih zdravstvenih radnika iz RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )