FOTO: null

Vodostaji većih vodotoka u Republici Srpskoj su u porastu, ali su još uvek ispod kote redovne odbrane od poplava, osim Vrbasa u Banjaluci, čiji se nivo na jednoj tački kod Delibašinog Sela popeo na 68 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava.

Republika Srpska je jutros ušla u još jedan neizvestan dan jer se najavljuju nove padavine. Građani se nadaju da se scanario katastrofe koju su prouzrokovale poplave pre tačno tri godine ipak neće desiti.

Portparol Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Željko Stojanović izjavio je da je usled obilne kiše na teritoriji Grada Banjaluke došlo do odrona na putu Priječani-Duboki Potok, a kiša je uzrokovala i odrone u naseljima Priječani, Lauš, Česma i Karanovac u Banjaluci.

On je dodao da su bujične vode uzrokovale probleme u banjalučkim naseljima Šargovac, Pavlovac, Šeher, Motike, Lazarevo, Lovački Bar, a da je zbog vode na kolovozu obustavljen saobraćaj na deonici puta Drugovići-Srbac, prenosi RTRS.

U Čelincu voda je prekinula putnu komunikaciju u mestu Bojići.

Reka Lišnja u opštini Prnjavor izlila se i prekinula putnu komunikaciju Prnjavor-Čelinac na lokalitetu Kačare, a reka Ukrina se izlila u Ratkovcu i zaplavila poljoprivredno zemljište i objekte.

Poplavljeno Sprečko polje

Nakon obilnih kiša, koje padaju dan i noć, od jutros je poplavljeno i Sprečko polje, u opšinama Gračanica i Doboj Istok.

Prema rečima odgovornih u Civilnoj zaštiti Mustafe Bajića i Sulejmana Delića, u Gračanici je u naseljima Miričina, Lohinja Donja i Stjepan Polje pod vodom 60 hektara, a u Doboj Istok čak 150 hektara u naseljima Mala i Velika Brijsnice, Klokotnica i Stanić Rijeka, prenosi Avaz.

- Na mernom mestu Karanovac, nivo Spreče jutros u 7 sati bio je 377 centimetara i za 77 centimetara veći je od redovne odbrane od poplava. Iz jezera Modrac u reku Spreču se u sekundi ispušta čak 75 metara kubnih vode, što će u Sprečkom polju izazvati plavni val i najteže tek dolazi - kaže Bajić i napominje da je sinoć u 20 sati u Orahovici Donjoj lokalni potok poplavio jednu kuću.

U Doboj Istoku stanje usložnjava reka Bosna koja je takođe nadošla i digla nivo Spreči na ušću, te joj onemogućava brži protok.

Izlila se Sana u Tukovima

Reka Sana izlila je u mestu Tukovi kod gradskog mosta u Prijedoru. Šef Odseka civilne zaštite Prijedor, Dušan Vranješ kaže da je na tom području nekoliko kuća, ali da voda nije prekinula putnu komunikaciju do njih i nije ugrozila prilaz stambenim objektima.

– Vodostaj Sane iznosi 410 centimetara, i on je za deset centimetara niži od kritične tačke kada proglašavamo prvi stepen opasanosti od polava, ali mislimo da neće biti problema, jer kiša prestaje da pada, a u kontaktu smo sa kolegama iz Sankog Mosta koji su nam rekli da nivo reke Sane stagnira – pojasnio je Vranješ.

Burna noć bila je u mestu Omarska gde su površinske vode i lokalni potoci izbili i ugrozili desetak kuća.

– Vatrogasci su pomagali meštanima Omarske da spasu životinje, ali na sreću ta voda se povukla odmah noćas, jer te bujične vode izbiju i povuku se za nekoliko sati – kaže Vranješ.

i u mestu Topolik noćas izlila reka Miloševica i zaplavila 20 kuća. Iz Civilne zaštite poručuju da su se reke Miloševica, Puharska i Gomjenica tokom noći povukle u svoja korita i da su sada na nivoima koji ne ugrožavaju stanovništvo. Vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor ispumpavali su noćas vodu i iz podruma Gerijatrijskog doma u Čirkin Polju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )