FOTO: null

Novinari i novinarke u BiH, cjelokupna medijska zajednica i građani ove države suočili su se posljednjih dana sa brutalnim ugrožavanjem medijski sloboda i bezbjednosti, te s toga tražimo da državne institucije pod hitno reaguju, inače ćemo svi zajedno usk

Dio je to proglasa koji je u ponedjeljak pročitan ispred banjalučkog Kluba novinara, koji je organizovao protestni sastanak povodom sve većeg pritiska na radnike nekada nazvane sedme sile.

"Fizički napadi na novinarske ekipe BNTV-a i TVSA, sudska zabrana objavljivanja informacija za FTV, upad policije u redakciju portala "Klix",  uskraćivanje akreditacije novinarima BN televizije za ulazak u Palatu predsjednika RS i verbalni napad na urednike portala Tačno.net samo su dio  slučajeva kršenja slobode izražavanja i individualnih prava novinara", kazao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Iza njegovih leđa stalo je oko 30 kolega iz gotovo svih medija u BiH, koji su zajedno pozvali nadležne da im obezbijede nesmetane uslove za rad bez pritiska, kako bi profesionalno i tačno informisali javnost o svim dešavanjima koja su u interesu svih građana.

Novinari su uputili šest zahtjeva na osnovu kojih se treba hitno reagovati, a prvi je da nadležni policijski, tužilački i sudski organi na svim nivoima provedu nezavisne, profesionalne i efikasne istrage o krivičnim djelima nad njima, a kojih je u poslednjih nekoliko godina bilo na stotine.

Od Kabineta Predsjednika RS se traži hitno izdavanje akreditacije novinarima BN TV iz Bijeljine, a od MUP-a Hercegovačko - neretvanskog kantona istragu o napadu na Šteficu Galić i Amera Bahtijara, urednike portala Tacno.net, kao i objavljivanje rezultata istrage u roku od sedam dana. 

Od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u BiH zatražena je istraga o upadu policije u redakciju portala Klix.ba, a prozvano je i Predsjedništvo BiH da se najhitnije pozabavi kršenjima medijskih sloboda u BiH.

"Ovdje se ne borimo samo za sebe i svoja profesionalna prava nego i za svakog građanina ove zemlje da ima pravovremenu tačnu i sveobuhvatnu informaciju i da žive u tolerantnom društvu u kojem se poštuju evropske konvencije", kazala je Milkica Milojević, predsjednik udruženja Bh novinari, dodajući kako je ovo podsjeća na devedesete godine prošlog vijeka.

Žarko Marković, urednik  Pressa RS kazao je kako je novinarima u borbi za svoja prava i bolje uslove za rad nedostajalo solidarnosti.

"Dolazak na ovaj skup nije stvar ni jedne redakcije ili udruženja već pojedinca i o tome kako ko razmišlja svojom glavom. Nadam se da će biti prilike da u ovoj godini organizujemo novinarsku profesiju u RS na način na koji ona to zaslužuje i da dignemo glas protiv svih problema sa kojima se susrećemo", kazao je on.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )