FOTO: null

Da ti tatica kupi vozačku dozvolu pa nakon toga sanduk, tako nekako bi se mogao najjednostavnije i najsurovije opisati postupak svakog roditelja koji svome djetetu kupi vozačku dozvolu koja nije zaslužena znanjem i umijećem u vožnji. Znam da užasno zvuči,

Ne, vaše dijete nije smotano samo zato što je oboreno koji put dok je polagalo vožnju. Ne, to samo znači da u tom trenutku nije bilo dovoljno spremno da sjedne za volan i učestvuje u saobraćaju, a da ne predstavlja opasnost po sebe i druge učesnike na putevima.

I ne, sigurno mu niste pomogli tako što ste nekome platili da vozački ispit   položi iz prvog puta. Niste vi odgovoran roditelj koji se našao svome djetetu u trenutku kada je trebalo da pređe još jednu stepenicu za samostalan život, vi ste ga svojim postupkom vrlo moguće osudili na smrt, provođenja života u kolicima ili na noći pune košmara u kojima će mu dolaziti lica onih kojih su nastradali njegovom krivicom, nedužnih pješaka ili drugih vozača.

Da ne bude zabune, udese, manje i veće, prave skoro svi vozači, i oni sa 20-30 godina staža i ovi gore, ali statistika jasno pokazuje da najviše prekršaja, a pogotovo udesa sa fatalnim posljedicama, prave mladi ljudi, tek stasali vozači. Isto tako i više nego poznata činjenica je da se neke vozačke dozvole kupuju u toj mjeri da pojedini vozači ni ne izađu na ispit. To čak tvrde i neki instruktori. Kako riješiti ovo vrzino kolo u koje smo se upleli i samo čekamo kada ćemo na pješačkom prelazu naletjeti na nekoga ko nije naučio šta znači uslovno zeleno svjetlo? Rješenje su ponudila dvojica Banjalučana, stručnjaka u oblasti saobraćaja, a ono glasi: Učiniti vozački ispit potpuno javnim za sve one relevantne, ali i zainteresovane.

Rješenje je opet jednostavno, staviti dvije kamere u automobil, jednu usmjeriti na drum, drugu ka unutrašnjosti automobila i problem riješen.

Ne samo da sa te dvije kamere u automobilu ne bi mogla famozna koverta izmijeniti vlasnike i preći iz ruke u ruku, to opet manje-više, jer kod nas koverte uvijek nađu način da dođu do onoga kome su namijenjene, nego bi se, što je puno važnije, svaka greška kandidata mogla vidjeti. Da li je oduzeo prednost pješaku, nagazio rub trotoara, prošao na crveno, pretekao preko pune linije... Nažalost, i ako su svoj prijedlog stručnjaci uputili svim relevantnim institucijama, na odobravanje nije naišao. Zašto? Vjerovatno nekome odgovara trenutno stanje, ali zapamtite, tek tada kada sve inspekcije, ali u isto vrijeme i javnost budu imali uvid u to kako je neko vozio, tek tada nećemo više, bar ne tako često kao do sada, čitati strašne naslove na stranicama crne hronike i oplakivati ugašene živote na putevima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )