FOTO: null

Pred BiH su u tekućoj godini ozbiljne reforme i u političkoj i u socijalnoj sferi, a poznato je da ranije u izbornoj godini nikad nisu sprovedene bilo kakve ozbiljnije reforme.

Aleksandar Trifunović, urednik portala Buka i analitičar, smatra da je dvogodišnji izborni ciklus ključ problema zbog kojih se prijeko potrebne reforme ne sprovode.

"Živimo u stanju permanentne predizborne kampanje jer čim završe jedni praktično počinju drugi izbori, tako da vrlo malo mjesta ostaje za bavljenje stvarnim problemima građana. Svake godine u kojoj su izbori svako će se čvrsto držati svojih stavova i po cijenu da se ništa ne uradi i mislim da bi ideja da se izbori održe u istoj godini zaista puno unaprijedila demokratiju jer bi građani imali širu sliku šta mogu očekivati u okviru četiri godine mandata od političkih partija", smatra on.

Objašnjenje za to je, prema Trifunovićevom mišljenju, veoma jednostavno: istinske reforme su teške i bolne, a u ionako niskoj izlaznosti na izbore partije su u strahu da će izgubiti i ovo glasova što imaju.

Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla, priznaje da je dosad svaki izborni ciklus pokazao da su reforme nemoguće, ali ovog puta on tračak nade vidi u odlučnosti EU da kroz Agendu sprovedu reforme, kao i u činjenici da su barem manje izmjene Izbornog zakona BiH kad je Mostar u pitanju potrebne, realne i moguće, kako bi građani tog grada u oktobru mogli glasati.

"Postoje tu i neke tehničke stvari, recimo kad su u pitanju izbori biračkih odbora, koji su se pokazali kao najslabija karika dosad. To se može uraditi, ne iziskuje neki veliki napor, a nakon izbora bi bilo dovoljno vremena da se posvetimo izmjeni Ustava i Izbornog zakona u uklanjanju diskriminatorskih odredaba u vezi s načinom kandidovanja na poziciju člana Predsjedništva i u Dom naroda", rekao je on.

Šehić vjeruje da su uslovi postavljeni i da političari ovaj put neće moći objasniti građanima zašto BiH nije podnijela kandidaturu za EU, zašto nije prilagođen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i zašto nisu sprovedene reforme iz Evropske agende.

"Očekujem da pokažu odgovornost, inače ne vidim kako će građanima moći opravdati da te reforme nisu sprovedene", istakao je Šehić.

Ivana Marić, analitičarka iz Sarajeva, bliža je Trifunovićevoj ocjeni da izvjesnost lokalnih izbora ujedno znači neizvjesnost u sprovođenju stvarnih reformi.

Ona se poziva i na dosadašnje iskustvo izbornih kampanja, u kojima političari zbog glasova potežu teme koje su osjetljive, a za koje znaju da ih ne mogu riješiti, poput nacionalnih pitanja i obilježavanja različitih praznika.

"Ponovo će u prvi plan doći teme u vezi s kojima se svakako ne mogu dogovoriti, ali dobro dođu za prepucavanje na nacionalnoj osnovi u smislu ko je bolji zastupnik svog naroda, tako da zaista mislim da ne bi bilo loše da se lokalni izbori odgode", dodala je ona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )