FOTO: null

Priča o surovoj sudbini šesnaestogodišnjeg Stanka Stojanovića iz Kladuše kod Pelagićeva, koji umesto odlaska u školu, za nadnicu cepa drva i skuplja šljive kako bi prehranio sebe i svog teško povređenog oca Gojka, izazvala je nezapamćeno interesovanje jav

AKCIJA PRESSA - PRIČA KOJA JE POTRESLA RS

Redakciju Pressa juče su tokom celog dana pozivali naši humani sugrađani, kao i predstavnici udruženja, privrednika, Kabineta predsednika RS i drugi, želeći da pomognu Stanku i njegovom ocu da plate dug za struju zbog kojeg su isključeni sa mreže, ali i da nabave preko potrebna drva za zimu, hranu, odeću i obuću.
Stiže prva donacija
Više gladni nego siti, njih dvojica žive u kući koju im je prijatelj ustupio na korišćenje. Od septembra ove godine, kada je Gojko u saobraćajnoj nesreći zadobio teške povrede nogu i kičme, teret izdržavanja pao je na nejaka Stankova pleća, pa im je jedini prihod ono što on uspe da zaradi.
Među prvima javili su se predstavnici kompanije "Pionir-Coop" iz Banjaluke koja će im donirati veliki paket slatkiša ove kuće, kao i nešto od kućanskih aparata, zavisno od toga šta im bude najpotrebnije. Direktor ove kompanije Milan Novitović, koji će danas posetiti Stojanoviće u Kladuši, obećao je da će na sebe preuzeti i njihov dug za struju od oko 2.000 KM, pa bi tokom ove sedmice i ekipa elektrodistribucije trebalo ponovo da spoji kablove na njihovoj kući.
- Dobiće na poklon veliki paket i šporet, bilo na drva ili električni, kako im bude više odgovaralo. Već sam zvao da se raspitam o reprogramu duga za struju i kada će ekipa iz „Elektro-Bijeljine" doći da im priključi struju. To ću ja na sebe da preuzmem. Moramo da im pomognemo, da ovu zimu dočekaju i provedu najbolje što mogu - rekao je Novitović.
Marinko Umičević, tehnički direktor banjalučke Fabrike obuće "Bema" takođe će podržati našu akciju velikodušnom donacijom. On će, kako je najavio, donirati cipele za oca i sina, ali i novčanu donaciju od svog odborničkog dodatka.
- Naravno da ću podržati vašu akciju. Njih dvojica dobiće cipele za zimu, ali i 500 maraka jednokratne pomoći od mog odborničkog dodatka u Skupštini grada Banjaluka. Neka im to bude za božićnu pečenicu, da i njih dvojica proslave praznik kako treba. Svi treba da se uključimo i pomognemo da prevladaju muke koje su ih snašle i da stanu na noge. Treba da budemo ljudi i da pokažemo kakva se sve čuda mogu napraviti kada se udružimo - rekao je Umičević.

Nemaju aparate
Stanko i Gojko odavno nemaju struje u kući jer nisu izmirili dug od oko 2.000 KM, a greju se na drva koja prikupe usput ili im ih daju komšije. U kući nemaju nijednog aparata, pa Stanko odrasta bez onoga na što su navikli njegovi vršnjaci. Hrane se kada imaju šta da pojedu, nekad od onoga što Stanko zaradi, a nekad im nešto daju komšije. Na pitanje šta im je najpotrebnije Stanko kaže, da ne zna šta bi pre rekao, ali da je najteže bez struje i bez drva za ogrev.
- Nemamo nijednog aparata, ni frižider, ni televizor, ništa. Ipak je bez struje najteže, barem da nismo stalno u mraku. Opet, teško nama ako zimu dočekamo bez spremnih drva za ogrev, to ne smem ni da zamislim. Hvala Pressu što je pokrenuo ovu akciju za nas, kao i svima koji su nas se setili i koji će nam pomoći da preživimo - rekao je Stanko.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )