FOTO: null

Iako je prošlo tek sedam dana od kada je predsednik RS Milorad Dodik poverio Željki Cvijanović mandat za sastav nove vlade, već sada su poznata skoro sva imena budućih ministara u budućoj izvršnoj vlasti Srpske. Međutim, pored već pominjanih imena, u igri

Tako je, prema tvrdnjama dobro obaveštenog izvora Pressa iz Semberije, najozbiljniji kandidat za naslednika Radislava Jovičića na mestu ministra unutrašnjih poslova 31-godišnji pravnik iz Bijeljine Miloš Stevanović, koji bi u Vladu ušao kao nestranačka ličnost, ali iz kvote SNSD-a. Stevanović u Bijeljini uspešno vodi advokatsku kancelariju, a zanimljivo je da je bio i savetnik aktuelnog ministra unutrašnjih poslova. Iz njegove bogate profesionalne biografije vredi izdvojiti i činjenicu da se usavršavao na prestižnom američkom Univerzitetu Harvard.

 

Hrvat iz NS-a

Prema našim saznanjima iz vrha SNSD-a, Zoran Tegeltija će sigurno nastaviti da vrši dužnost ministra finansija i u novoj vladi, kao i Srebrenka Golić na mestu ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. Uz njih, sasvim je izvesno da će ministar zdravlja opet biti Dragan Bogdanić, dok bi, kako tvrdi izvor Pressa, Cvijanovićeva u novom sastavu vlade ostavila i Stevu Mirjanića na čelu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U Vladi će svoje mesto naći i Jasmin Komić, verovatno kao ministar nauke i tehnologije, a SNSD će prepustiti Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju "Naprednoj Srpskoj", ali, kako saznajemo, samo ako ponude kandidata iz reda Hrvata. Naš izvor iz vrha DNS-a potvrdio je da će jedno od tri ministarstva koja će pripasti ovoj partiji biti resor prosvete i kulture, a trenutno jedini kandidat za ministra je rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić.

 

U SP-u se lome

- Pored prosvete, DNS će rukovoditi i upravom i lokalnom samoupravom sa Lejlom Rešić na čelu, te Ministarstvom saobraćaja i veza, gde bi u ministarsku fotelju trebalo da sedne direktor "Željeznica RS" Dragan Savanović ili Dragan Jevtić, trenutni pomoćnik Srebrenke Golić - tvrdi naš izvor.

Socijalisti se, kako nam je rečeno u ovoj stranci, još lome koga će postaviti na koju ministarsku poziciju. "Zakovano" je samo mesto ministra industrije, energetike i rudarstva, koje će preuzeti predsednik SP-a Petar Đokić. U ovoj partiji razmišljaju da za ministra trgovine i turizma postave Ankicu Batinić iz Zvornika, na vrhu Ministarstva pravde ostavili bi Goranu Zlatković, dok rešenje za ministra porodice, omladine i sporta još nemaju jer bi na tu funkciju u ovakvoj raspodeli trebalo da dođe Bošnjak.

Prema najnovijem dogovoru između SNSD-a, DNS-a i SP-a, najvećoj partiji u RS pripašće osam, socijalistima četiri, dok će se stranka Marka Pavića zadovoljiti sa tri ministarstva.

 

Borba za Ministarstvo rada!

Prema poslednjoj raspodeli, Ministarstavo rada i boračko-invalidske zaštite trebalo bi da pripadne SNSD-u, a kao jedini kandidat pominje se Boško Tomić, ali tek treba da se vidi kako se ovo personalno rešenje uklapa u kriterijume mandatarke. Ipak, ni socijalisti ne žele tako lako da odustanu od ovog ministarstva. Opet, ukoliko nastave da insistiraju na ovom resoru, morali bi da se odreknu Ministarstva trgovine i turizma i Ministarstva porodice, omladine i sporta, što je malo verovatno.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )