FOTO: RTRS

Srpski kompozitor Stevan Stojanović Mokranjac /1856-1914/, član Srpske kraljevske akademije i horovođa Beogradskog pevačkog društva koji je obilježio srpsku klasičnu muziku, preminuo je 28. septembra 1914.godine.

Završio je gimnaziju u Beogradu, a potom Prirodno-matematički odsjek Velike škole.
 
Kao gimnazijalac bio je član Srpskog pevačkog društva, a muzičko obrazovanje sticao u Minhenu, Rimu i Lajpcigu.
 
Po povratku u Beograd, Mokranjac je razvio mnogostranu muzičku djelatnost. Bio je horovođa Beogradskog pevačkog društva, koje je pod njegovim vođstvom steklo međunarodni ugled.
 
Mokranjčevo djelo smatra se najznačajnijom etapom u razvoju srpske nacionalne muzike u 19. vijeku.
 
Stevan Mokranjac bio je profesor i direktor Srpske muzičke škole, danas Muzičke škole "Mokranjac", kao i pokretač Saveza pevačkih društava. NJegovom zaslugom osnovan je prvi gudački kvartet u Srbiji.
 
Godine 1906. izabran je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije /danas Srpske akademije nauka i umetnosti/.
 
Najpoznatija njegova djela su: "Rukoveti" /15 spletova pjesama zasnovanih na folklornim motivima iz različitih dijelova Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Bugarske/, "Primorski napjevi", duhoviti skerco "Kozar", kao i muzika za pravoslavna bogosluženja.
 
Poznati su Mokranjčevi zapisi narodnih pjesama i igara sa melodijama iz Levča, kao i dvije značajne zbirke zapisa sa srpskim crkvenim napjevima "Osmoglasnik" i "Strano pjenije".
 
U svom glavnom djelu "Rukoveti", Mokranjac je stvorio specifičan oblik rapsodije, uobličavajući narodne pjesme iz naših krajeva, sa istančanim osjećajem za harmonska, melodijska i tekstualna obilježja.
 
NJegove duhovne kompozicije, inspirisane tradicionalnim pravoslavnim crkvenim napjevima, predstavljaju remek-djela srpske crkvene muzike.
 
Od 1965, svakog septembra tradicionalno se održavaju horske muzičke svečanosti "Mokranjčevi dani".
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )