FOTO: Glas Srpske

Šumokradice su za devet mjeseci ove godine na području Republike Srpske posjekle 10.030 metara kubnih, čime su preduzeće “Šume RS” oštetile za 1,457 miliona maraka, što je za oko 6.000 KM više nego u istom periodu lani.

Najviše bespravne sječe, odnosno trećina ukupne štete, pričinjeno je na području Šumskog gazdinstva “Jahorina” Pale. U “Šumama” ističu da je za devet mjeseci ove godine podneseno 346 krivičnih i 950 prekršajnih prijava. Iako je na planu zaštite šuma i šumskog zemljišta učinjen pomak u odnosu na raniji period, u preduzeću “Šume RS” kažu da i dalje ostaje obaveza da pojačaju sve aspekte zaštite šuma od bespravne sječe.

- Šteta ove prirode je konstantna i predstavlja veliki problem na nivou preduzeća. Iz tog razloga naša obaveza je da kontinuiranom zajedničkom aktivnošću sa republičkom inspekcijom i Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, uz adekvatnu podršku sudskih institucija u smislu bržeg odlučivanja po prijavama, preduzmemo sve neophodne mjere kako bi ova negativna pojava bila smanjena - kazali su u “Šumama RS”.

Dodali su da se akcioni plan Vlade RS za suzbijanje nelegalnih aktivnosti u šumarstvu sprovodi na način da se u kontinuitetu kontrolišu promet i pilanska postrojenja. Kontrole se, kažu, sprovode nenajavljeno na cijeloj teritoriji Srpske.

- Osim toga, pojačan je i rad čuvarskih službi, a jedna od mjera kojoj pribjegava sve više organizacionih dijelova jeste i postavljanje video-nadzora na kritičnim područjima i postavljanje rampi na šumskim kamionskim putevima - naglasili su u “Šumama” dodajući da je uprava zadužila sve direktore da preduzimaju neophodne radnje na suzbijanju bespravne sječe i otuđenja šumskih drvnih sortimenata, te mjere s ciljem sankcionisanja svakog protivpravnog ponašanja.

Direktor Šumskog gazdinstva “Jahorina” Ranko Ćeranić kaže da mira neće imati dok pojedinci ne završe iza rešetaka, jer osim što redovno pustoše šumu, prijete šumarima i napadaju njihovu privatnu imovinu.

- Mnogo prijava je podneseno. Ima pojedinaca koji su državi dužni više od 100.000 KM - kazao je Ćeranić.

Predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije “Šuma RS” i šef pravne službe ŠG “Borja” Dušan Marković kaže da bi tužilaštva i sudovi trebalo da budu ažurniji kada je u pitanju šumska krađa.

Procjena

U “Šumama RS” objašnjavaju da se procjena štete obavlja u skladu sa šumskim odštetnim cjenovnikom.

- Obračunata šteta po vrsti sortimenta i mjestu otuđivanja je veća nego stvarna vrijednost sortimenta po cjenovniku, a u skladu sa koeficijentom za određenu vrstu šumskih drvnih sortimenata iz odštetnog cjenovnika - istakli su u preduzeću.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )