FOTO: null

Do juče ujutro isplaćeno je više od 85 odsto štediša Bobar banke, što je izrazito visok procenat, koji je isplaćen za samo dve nedelje otkako se sprovodi isplata štediša u poslovnicama Unikredit banke, potvrdio je za "Novosti" rukovodilac tima za isplatu

On je istakao da je juče ujutro u 9.00 časova bilo isplaćeno 11.041 fizičko i 451 pravno lice, a iznos isplaćenih depozita bio je 74 miliona KM. Podsetimo, ukupan iznos osiguranih depozita do 50.000 KM, koji su ostali privremeno "zarobljeni" u Bobar banci, a koja je u likvidaciji, iznosi 86,6 miliona KM.

- Gledajući po strukturi 21.380 deponenata, uglavnom su, i to u vrlo visokom procentu, isplaćene štediše sa višim štednim ulozima, dok nešto veći procenat, a procenjujemo da je njihov broj oko 10.100, ima uloge do 100 KM, i oni još nisu došli da naplate svoju štednju - rekao je Rajčević.

On je stoga apelovao i na te štediše sa sitnijim ulozima da dođu u poslovnice Unikredit banke i dignu štedne uloge.

- Očekujemo priliv još jednog broja štediša sa većim ulozima oko vaskršnjih praznika, a oni uglavnom treba da stignu iz dijaspore. Takođe, ostao je jedan broj nerešenih slučajeva, a tiču se uglavnom nesprovedenih ostavinskih rasprava u slučajevima kada je štediša preminuo - kaže Rajčević.

Na pitanje ima li gužvi u bankama, Rajčević je rekao da je "udarni talas" prošao u prve dve sedmice isplate kada je dnevno bilo oko 1.000 isplaćenih štediša, dok je sada, u trećoj sedmici, taj broj znatno opao i iznosio je oko 200 štediša dnevno isplaćenih.

Rajčević kaže da banke trenutno na sve depozite uplaćuju 0,26 odsto premije osiguranja, a taj iznos ide u Fond za osiguranje depozita i u njemu se novac prikuplja godinama.


REKLAMACIJE

Rajčević nam je rekao da je do sada bilo 255 reklamacija na sam proces isplate, od kojih je rešena 221, a kako je istakao, reklamacije se faktički rešavaju u roku od 24 sata.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )