FOTO: null

BIJELJINA, Fabrika montažnih i drvenih kuća „Steco centar“ u Kojčinovcu kod Bijeljine počela izgradnju nove fabrike u koju će biti uloženo oko pet miliona maraka. „Nova fabrika, površine oko 4.500 metara kvadratnih, kada bude završena, a planirano je da t

Kancelarijski i poslovni prostor, koji se prostire na više od 2.500 kvadrata, biće izgrađen i završen do početka 2017. godine.

Stevanović kaže da „Steco centar“ planira izgradnju još jedne fabrike u narednoj godini, a već ugovaraju i kupovinu jedne proizvodne linije u Švedskoj.

„U novoj fabrici zaposlićemo četrdesetak građevinskih inženjera i arhitekata. Stvorićemo na jednom mjestu „centar znanja“, gdje će raditi najbolji iz svoje struke. Na ovom prostoru trenutno nemamo dovoljno kvalitetnih kadrova ove struke. Trebaće nam i dobri stolari, tesari, fasaderi, električari“, kaže Stevanović.

Istakao je da je „Steco centar“ u prošloj godini ostvario izvoz veći od 20 miliona KM, te da je neto dobit iznosila oko milion maraka.

Firme po Evropi i Africi

„Imamo firme u Srbiji, Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Švedskoj, Angoli. Izgradili smo veliki sportski centar u Angoli, gradićemo i školu u toj zemlji. Kupili smo fabriku u Nigeriji. Afričko tržište je u blagom zastoju, zbog cijene nafte i političkih prilika u toj zemlji, dok se u Evropi puno investira u ovoj oblasti“, naglasio je Stevanović.

Stevanović kaže da „Steco centar“ puno gradi u Austriji, Norveškoj, Švedskoj, Francuskoj i Švajcarskoj, a vode se i pregovori za izgradnju objekata u Njemačkoj.

„Naš cilj je da u većini evropskih zemalja otvorimo firme, jer je na taj način lakše funkcionisati i ugovarati poslove. Lakše je dati i garancije kupcima za izgrađene objekte. Naš veliki problem je što proizvode iz BiH još uvijek teško predstavljamo, zbog uvriježenih predrasuda, na evropskom i drugim tržištima“, ističe Stevanović.

Stevanović kaže da je „Steco centar“ uspio da se nametne na evropskom i drugim tržištima, prije svega, zahvaljujući stručnom kadru, upornosti i dovitljivosti, te su se kvalitetom dokazali na zahtjevnim tržištima kao što je švajcarsko i norveško.

Ovo preduzeće insistira na zapošljavanju stručnog kadra i u „Steco centru“ danas rade inženjeri građevinarstva i arhitekte iz Bijeljine, Brčkog, Tuzle, Mostara i drugih gradova iz regiona.

„Šansu da dobiju posao u ovoj godini u ovoj fabrici imaće samo najbolji, bez obzira na to odakle dolaze“, kaže Stevanović.

Stevanović kaže da u Evropi cijena radne snage na izgradnji jedne kuće dostiže do 40 odsto investicije, dok je kod nas taj procenat između 15 i 17 odsto i tu menadžment ove firme vidi svoju šansu.

U „Steco centru“ trenutno radi oko 200 radnika, dok se u sezoni angažuje dodatnih stotinu radnika.

Zanimljivo je da „Steco centar“ veću količinu sirovine godišnje uveze iz Austrije, jer od domaćih drvoprerađivača ne može obezbijediti dovoljne količine kvalitetne sirovine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )