FOTO: null

Sve zemlje članice Komiteta za svjetsku baštinu Uneska naglasile su univerzalnu vrijednost stećaka, koji su uvršteni na Listu svjetske baštine, kao jedinstvenog kulturno-istorijskog fenomena, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Odluka Komiteta za svjetsku baštinu predstavlja rezultat šestogodišnjeg rada velikog broja eksperata i izuzetnog zajedničkog diplomatskog napora BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske u proteklom periodu, ističe se u saopštenju.

Članice Komiteta naglasile su veliku simboliku zajedničke nominacije četiri zemlje kao snažne poruke mira i saradnje u regionu.

Odluka Komiteta za svjetsku baštinu je donesena konsenzusom, pri čemu je od 21 zemlje članice govorilo čak njih 19.

“BiH i njena diplomatska mreža su bili glavni koordinatori ovoga izuzetno uspješnog projekta, te su na taj način još jednom pokazali sposobnost da se nose sa najsloženijim izazovima, doprinoseći promociji BiH na međunarodnom planu”, ističe se u saopštenju.

Upis stećaka na Listu svjetske kulturne baštine predstavlja primjer veoma dobre saradnje između Ministarstva spoljnih poslova BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH, dodaje se u saopštenju.

Komitet za svjetsku baštinu Uneska juče je na 40. zasjedanju, koje se održava od 10. do 20. jula u Istanbulu, donio odluku o uvrštavanju stećaka na Listu svjetske baštine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )